Wat voor soort ziekte is reuma? Het is een overkoepelende term voor meer dan 100 verschillende aandoeningen die zich rond de gewrichten manifesteren en niet voortkomen uit een letsel. Ontdek in dit artikel meer informatie over reuma.
Inhoud
Alles wat u moet weten over reuma: symptomen, reumatologie, soorten en meer!
De meest voorkomende reumatische ontstekingen zijn reumatoïde artritis en artrose. In Nederland kampen ongeveer twee miljoen mensen – onder wie 3000 kinderen – met een reumatische aandoening.
Deze cijfers zijn afkomstig uit de ‘Nationale Peiling van het Bewegingsapparaat 2010’ dat TNO in opdracht van het Reumafonds heeft opgesteld.
Wat is reumatoïde artritis?
Volgens de peiling van TNO hebben 420.000 Nederlanders ontstekingsreuma. Zij hebben last van ontstekingen die plaatselijk voorkomen of meerdere gewrichten van het lichaam treffen.
De meest voorkomende vorm van ontstekingsreuma is reumatoïde artritis. Dit is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem is ontregeld en werkt daardoor niet meer naar behoren. Daardoor ontstaan er ontstekingen in de gewrichten.
Vrouwen hebben vaker last van reumatoïde artritis dan mannen.
Een andere vorm van ontstekingsreuma is de ziekte van Bechterew of – zoals deze aandoening tegenwoordig wordt genoemd – Axiale spondyloartritis. De ontstekingen ontstaan dan in de gewrichten van de wervelkolom en bekken.
Op den duur kunnen de ruggenwervels aan elkaar vastgroeien en kan de wervelkolom verkrommen. Axiale spondyloartritis komt vaker voor bij mannen dan vrouwen.
Systeemziekten zijn de laatste aandoening in deze categorie. De ontstekingen komen dan niet alleen voor in de gewrichten, maar kunnen ook in de organen optreden.
Systemische Lupus Erythematodes (SLE), Ziekte van Sjögren, Mixed Connective Tissue Disease en de Ziekte van Behçet behoren tot de systeemziekten.
Is artrose ook reuma?
Ruim 1,1 miljoen Nederlands hebben artrose. Dit wordt slijtagereuma genoemd. Deze aandoening valt onder ‘reuma’, omdat deze aandoening niet door een letsel wordt veroorzaakt. Wanneer u last heeft van artrose gaat de kraakbeenbekleding op de gewrichtsuiteinden geleidelijk in kwaliteit achteruit.
Daardoor gaat het slijten. Als het kraakbeen geheel of gedeeltelijk is verdwenen, ontstaat er bot-op-bot contact. Dat kan leiden tot ontstekingen in de aangetaste gewrichten. Artrose komt het meest voor in de knieën, heupen, nek, onderrug en handen.
Hoewel vaak wordt gedacht dat artrose geen reumatische aandoening is, is dat het wel. Gewrichtsslijtage is namelijk een gewrichtsaandoening en valt dus net als ontstekingsreuma onder de reumatische aandoeningen.
Wat is reuma in de weke delen of op de spieren?
Deze vorm van reuma treft 240.000 landgenoten. De klachten zijn dan aanwezig in de ‘zachte’ onderdelen van het gewricht, zoals spieren, pezen en aanhechtingsbanden.
De meest voorkomende vormen van reuma in de weke delen (wekedelenreuma) zijn slijmbeursontsteking (bursitis) en peesontsteking (tendinitis). Bij fibromyalgie ontstaan er pijnklachten in de spieren en pezen.
Wat is de reumafactor?
Dit is een antistof die bij bepaalde aandoeningen in het bloed voorkomt, zoals bij reumatoïde artritis. Het wordt door bepaalde cellen in het lichaam aangemaakt om ongewenste indringers – bijvoorbeeld bacteriën en virussen – onschadelijk te maken. In het geval van reumatoïde artritis van reumafactor richt deze antistof tegen de gezonde cellen en weefsels van het lichaam.
Bij reumatoïde artritis is dit de slijmvliesbekleding (synovia) aan de binnenkant van de gewrichten. Daardoor ontstaan chronische ontstekingen. Wanneer de arts reumatoïde artritis vermoedt, wordt meestal de reumafactor bepaald. Ook kan aan de hand daarvan het verloop van de ziekte gevolgd worden. Hoe meer ontstekingen, hoe hoger de reumafactor.
Ook bij de volgende reumatische aandoeningen kan sprake zijn van een verhoging van de reumafactor:
- Jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis)
- Syndroom van Sjögren
- Lupus (SLE)
- Sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck)
Wat is reumatologie?
Wanneer bij u reumatoïde artritis of een andere reumatische aandoening is vastgesteld, wordt u doorverwezen naar de afdeling reumatologie van het ziekenhuis.
De reumatoloog is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten aan botten, gewrichten, spieren en inwendige organen.
Reumatische aandoeningen zijn vaak zeer complex. Daarom werkt de reumatoloog samen met andere specialisten, zoals de orthopeed.