Of je nu van nature een pluizenbol hebt of je incidentele pluis te danken hebt aan een regenbui: pluizig haar is erg vervelend. In dit artikel gaan we in op de oorzaak van pluishaar, leggen we uit hoe je pluizig haar kan voorkomen én hoe je er een einde aan maakt als je regelmatig last hebt van pluis.
Waar komt pluis vandaan?
Pluizig haar kan voorkomen bij ieder haartype, elke haarlengte en bij zowel mannen als vrouwen. De reden voor pluishaar wil echter nog weleens verschillen. Zo zijn mensen met krullend haar gevoeliger voor pluis, omdat de haarstructuur nou eenmaal minder glad is dan bij mensen met stijl haar. Wanneer je van nature droog haar hebt, ligt pluis ook op de loer. Wederom vanwege de afwijkende haarstructuur. Verdere oorzaken van pluizig haar kunnen zijn:
- Te vaak en/of te heet föhnen van het haar.
- Te vaak stylen van het haar met een stijltang of krultang.
- Te vaak chemisch behandelen van het haar, met bijvoorbeeld verf of permanent.
- Vocht, bijvoorbeeld bij mist of miezerregen.
Pluizig haar voorkomen. Enkele tips.
Heb je normaal haar en (soms) last van pluizig haar? Met een aantal slimme trucjes is pluis grotendeels te voorkomen.
- Dep je haar na het wassen zachtjes droog. Door hard wrijven kan je het haar beschadigen en dat werkt pluis juist in de hand.
- Borstel of kam je haren vóór het wassen, om de natuurlijke oliën uit je haar te verdelen. Borstel het haar liever niet als het nog nat is. Ook dit kan je coupe beschadigen.
- Investeer in een föhn of stijltang met ionische techniek. Door een ionisch apparaat te gebruiken, worden je haren omhuld door ionen. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen hitte. In combinatie met een ionische haarborstel is glad haar bijna gegarandeerd.
- Bescherm je haar voor het föhnen of stylen met een hittebestendig product. Dit kan een serum of spray zijn. Een dergelijk product zorgt ervoor dat de hitte van het apparaat het haar zo min mogelijk uitdroogt en kan beschadigen.
Pluis tegengaan met (milde!) shampoo en conditioner
Om je haar pluisvrij te krijgen is het belangrijk om je haar goed te hydrateren. Kies een vochtinbrengende shampoo en conditioner om het haar van voldoende vocht te voorzien. Let er wel op dat je een milde shampoo neemt. Het liefst een zonder parabenen, sulfaten en SLS. Deze stoffen kunnen de natuurlijke vetten uit je haar verwijderen. En die heb je juist zo hard nodig. Vaak geldt: hoe milder, hoe beter.
Trakteer je haar daarnaast eens per week op een voedend, gladmakend haarmasker. Ingredienten die je wél graag tegenkomt in je shampoo, conditioner en haarmasker zijn bijvoorbeeld arganolie, kokosolie en zeewier.
Anti frizz-producten (serums, olie) tegen pluishaar
Je haar snel glad en pluisvrij maken, doe je met speciale anti frizz-producten zoals serums en haarolie. In de schappen vind je talloze serums voor droog, beschadigd en pluizig haar die je haarpunten glanzend en glad maken. Een paar druppels zijn voldoende om pluis (tijdelijk) te laten verdwijnen. Omdat veel anti frizz-serums vettig zijn, is het niet verstandig deze producten bij de haaraanzet te gebruiken. Hierdoor oogt je haar snel vet.
Pas je haarstijl aan
Pluis komt bij het ene kapsel meer tot uiting dan bij het andere. Heb je vaak last van pluis? Dan kan het geen kwaad eens advies bij een kapper in te winnen. Misschien zijn er coupes die beter bij jouw haar en haarstructuur passen. Ook zijn dode haarpunten funest wanneer je streeft naar een gladde coupe. Laat je haar regelmatig bijpunten om pluis zoveel mogelijk te voorkomen.
Bij een hoge luchtvochtigheid is het slim om je haar in een vlecht of staart te doen. Zo krijgt pluis minder kans.
Semipermanente oplossing voor pluishaar: keratinebehandeling
Wanneer geen enkel anti frizz-product helpt, is een keratinebehandeling mogelijk een oplossing. Ook wanneer jouw haartextuur van nature pluizig en droog is, kan een keratinebehandeling voor glad en zacht haar zorgen. Keratine is een lichaamseigen eiwit dat aanwezig is in je huid, haar en nagels. Wanneer je haar beschadigt of afbreekt, neemt het percentage keratine af. En dat zie je aan je haar: het wordt droger en pluiziger.
Zo werkt een keratinebehandeling
De kapper wast je haar grondig en droogt het tot het zeker 80% droog is. Daarna wordt het keratinemengsel met een kwast op het haar aangebracht, pluk voor pluk. Afhankelijk van de haardikte en het soort keratine moet het mengsel een half uur tot drie kwartier intrekken. Hierna wordt de keratine met een stijltang in het haar ‘gezegeld’, zodat de stof je haar van binnenuit voedt, het haar laat glanzen en pluis verleden tijd is.
Een keratinebehandeling duurt tussen de tweeënhalf en vier uur. Gemiddeld houdt het resultaat van een keratinebehandeling vier tot zes maanden, afhankelijk van de duur van de behandeling en het soort keratine.
Tot slot
Pluizig haar is voor veel mensen erg vervelend. Pluis kan voorkomen bij ieder haartype en iedere haarlengte, maar wordt het meest gelinkt aan droog of krullend haar. Helaas is het bij deze haartypen ook zo dat je weinig aan pluis kunt doen. De afwijkende haarstructuur bepaalt de mate van droogte en pluis. Behalve je haartype en -structuur zijn te vaak stylen, föhnen, permanenten en/of verven oorzaken van pluizig haar.
Ook leuk om te lezen Locerin Review
Om je (normale) haar pluisvrij te houden, is het slim om je haar niet ruw droog te wrijven, maar het droog te deppen. Borstel je haar liever niet als het nat is; dit kan het haar alleen maar beschadigen. Ook kunnen een ionische föhn en borstel een pluizencoupe voorkomen. Ga je je haar föhnen? Gebruik dan altijd een hittebestendig product.
Goed hydrateren is de sleutel tot glad, glanzend haar. Bij pluis kan het weleens helpen om je haar te wassen met een milde, gladmakende shampoo waaraan geen sulfaten, parabenen en SLS is toegevoegd. Deze stoffen verwijderen de natuurlijke vetten uit je haar en dat doet je haar geen goed. Vul je haarroutine aan met eens per week een vochtinbrengend haarmasker.
Je haar op een snelle manier van pluis ontdoen, doe je met een speciaal anti frizz-serum. Een paar druppels in de haarpunten kan pluis al laten verdwijnen. Let er wel op dat je het vettige serum niet op de haaraanzet aanbrengt; dit kan je coupe vet doen ogen.
Wanneer je van nature een pluizenbol hebt óf niets helpt tegen jouw pluizige haar kan een keratinebehandeling de uitkomst zijn. Deze semipermanente behandeling voor glad, pluisvrij haar laat je bij de kapper doen en wordt getypeerd door het ‘inzegelen’ van keratine (een lichaamseigen eiwit) in het haar. Een keratinebehandeling kan tot vier uur duren en het resultaat houdt vaak tussen de vier en zes maanden.