Home Afvallen Wat Zijn Koolhydraten Precies?

Wat Zijn Koolhydraten Precies?

by Frans
Published: Updated:

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor suikers en zetmeel. Dat zit bijvoorbeeld veel in pasta’s, aardappelen, rijst en nog veel meer. Ons lichaam zet deze suikers en zetmeel om in glucose. Glucose hebben we nodig want dat is de echte brandstof voor ons lichaam. Dat is de energie. Daar kun je dus niet snel te veel van hebben zou je denken. Maar dat is niet waar. Het lichaam gebruikt alleen de energie die we nodig hebben. De overblijvende ‘brandstofvoorraad’ wordt omgezet in vetten. Zie daar het probleem. Te veel aan koolhydraten en te weinig verbranding leveren dus vet op.

Nu zijn niet alle suikers en dus koolhydraten hetzelfde. We kennen 3 soorten suikers namelijk:

  • natuurlijke suikers, bijvoorbeeld lactose (melksuiker)
  • vruchten suiker, die noemen we fructose
  • pure suikers, dat noemen we sacchose, deze groep bevat veel vetten

Sacchose is een groep suikers die we in principe minimaal moeten innemen. Deze groep is het meest schadelijk. Fructose en lactose daarentegen hebben we zeker nodig.

We kennen twee soorten koolhydraten

Beiden hebben ook een verschillende uitwerking in ons lichaam.

  1. simpele koolhydraten
  2. complexe koolhydraten

Simpele koolhydraten worden sneller omgezet in glucose. Dat verhoogt de bleodsuikerspiegel snel, maar breekt ook weer sneller af. Waardoor er sneller een hongergevoel terugkeert. voorbeelden van producten met simpele koolhydraten zijn snoep, cakes, frisdranken, maar ook fruit. Deze laatste groep hebben we vanwege diverse soorten vitamines wel nodig.

Complexe koolhydraten worden langzamer omgezet in glucose. Dit is voor ons lichaam beter omdat het gelijkmatiger voorziet in de engeriebehoefte. De bloedsuikerspiegel blijft meer egaal en het lichaam blijft meer in evenwicht. Complexe koolhydraten zitten o.a. in pate’s, volkoren brood, granen en aardappels.

Wanneer we een koolhydraten dieet volgen zullen we dus in eerste instantie de simpele koolhydraten moeten vermijden en de complexe koolhydraten met mate moeten innemen. Het lichaam zal voor de nodige energie gaan zorgen door de vetvoorraad te gaan verbranden. Daardoor zul je gaan afvallen. Doe dit nooit op eigen houtje. Zorg dat je een verantwoord dieet volgt en wel alle benodigde bouwstoffen en vitamines binnen krijgt.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie