Zelf thee maken? Het maken van je eigen thee wordt in vakjargon ook wel melangeren genoemd. Als je je eigen thee gaat maken ga je theesoorten, kruiden en specerijen of bloemen mengen met als resultaat jouw eigen thee. Oftewel jouw eigen melange en/of gearomatiseerde theesoort.
Het maken van je eigen Gearomatiseerde thee
Gearomatiseerde theesoorten zijn theesoorten die vermengd zijn met stukjes fruit, bloem, kruid of specerij of de etherische oliën hiervan. Ook kun je voor andere technieken kiezen waarbij je gebruik maakt van de vruchtensapconsentraten of natuur identieke of chemische geur- en smaakstoffen. Het thuis klaarmaken van jouw eigen gearomatiseerde thee is mogelijk!
Gearomatiseerde thee maken met gedroogde stukjes fruit, bloem, kruid of specerij
Je kan gebruik maken van zowel droge stukjes fruit, bloem, kruid of specerij als verse stukjes fruit of bloem. Deze stukjes fruit kun je gewoon mengen door de losse thee. Let wel op! De stukjes fruit kunnen gaan schimmelen binnen een bepaalde tijd. Ook kun je kiezen voor droge kruiden zoals kaneel stokjes en dergelijken. Let dan wel op dat de grote en hoeveelheid van de droge kruiden gelijk en minder is (liever net iets kleiner en minder) dan de grote en hoeveelheid theebladeren, zo blijft de melange in balans.
Gearomatiseerde thee maken met ethernische oliën
Je kan echter ook een gearomatiseerde theesoort maken waarbij een bepaalde smaak naar de voorgrond wordt gedrongen, thee kent geen regels! Ook kun je een aantal druppels natuurlijke etherische oliën aan de gedroogde thee bladeren toevoegen.
Thee mengen met bloemen
Een thee melange maken met hierin bloemen, oftewel gearomatiseerde bloementhee kan ook thuis! Theesoorten die bloemen bevatten worden ook gearomatiseerde theesoorten genoemd. Een bekend voorbeeld is jasmijnthee, de jasmijn bloemen worden geplukt en op natte doeken op de thee gelegd. Nadat de thee de geur van de jasmijn bloemen heeft opgenomen worden de jasmijn bloemen gemengd met de groene thee. Dit nadat ze gedroogd en verfijnd zijn.
Methodes voor het drogen van bloemen voorin de thee
Het toevoegen van bloemen aan je thee is simpel!. Je kan de bloemen gewoon plukken en vervolgens drogen. Door het drogen blijven de bloemen langer houdbaar. Er zijn vele verschillende methodes, de meest gangbare zijn:
- Papier drogen (De bloemen laten drogen door ze tussen een stapel papier te leggen)
- Luchtdrogen (het ondersteboven hangen van de bloemen in een donkere ruimte)
Na het drogen kun je ervoor kiezen de grove bloemen te mengen met de thee. Of je kan ervoor kiezen om de bloemen nog te verfijnen en de kleine stukje dan met de thee te mengen.
Het mengen van kruiden en theesoorten
Je kan je eigen thee maken door verschillende theesoorten en kruiden te mengen. Voor het maken van je eigen thee melange zijn geen regels. Je kan gebruik maken van jouw eigen fantasie. Het maken van een kruidenthee melange is eigenlijk zo simpel als het mengen van verschillende kruiden, theesoorten en bloemen. De kunst zit hem in het vinden van een balans in zowel smaak, geur als kleur. Hieronder vind je tricks en tips
Kruiden mengen
Bij het mengen van verschillende kruiden kun je beter gebruik maken van droge en gewassen kruiden. Ook kun je beter niet meer dan drie verschillende kruiden aan je kruidenthee of thee toevoegen, anders wordt de thee al snel te druk en verdoezeld de smaak. Indien je van plan bent toch gebruik te gaan maken van meer dan drie kruiden kun je jouw thee altijd zoeter maken door er honing aan toe te voegen of een beetje zoethout.
Gebruik van eigen kruiden
Als je kruiden gaat gebruiken die je zelf hebt verbouwd kun je deze eerst beter zelf wassen. Als jij jouw eigen kruidenthee gaat maken voor enigszins medicinale doeleinde moet je erop letten dat je de kruidenthee het best binnen 24 uur na pluk kan drinken, sommige kruiden verliezen langzaam hun werkzame stoffen en daardoor ook hun werking na 24 uur.
Lees ook: De Voordelen Van Kruidnagel Thee
Kruiden voor medicinale doeleinde
Indien je kruidenthee voor medicinale doeleinde gebruikt zijn er vele heilzame kruiden die tegen vele verschillende kwalen, problemen en soms ontstekingen werken. Alleen voor ernstige ziektes, kwalen of ontstekingen kun je natuurlijk nog altijd het best naar de huisarts gaan. Maak geen gebruik van melk, melk breekt namelijk verschillende stoffen af en kan ervoor zorgen dat je thee of kruidenthee zijn werking verliest. Als je kruiden gaat gebruiken in je thee moet je altijd eerst opzoeken welke delen je van een kruidenplant kan gebruiken. Dit zijn meestal de bovenste delen van de plant. Gebruik nooit meer dan 2 eetlepels kruiden (ongeveer 2 gram). Ook is het aan te raden nooit meer als drie kopjes (160 ML) kruidenthee per dag te drinken. Dit geldt echter niet voor alle theesoorten.
Let op!
- Drink geen zoethout als u last heeft van een verhoogde bloeddruk.
- Drink geen ijzerhard als u een leveraandoening heeft.
- Gebruik nooit meer dan de opgegeven hoeveelheid voor de bereiding en drink niet meer dan aangegeven.
- Geef kinderen onder de 5 jaar geen munt of saliethee.
- Drink geen krachtige kruiden thee tijdens de eerste drie maanden van uw zwangerschap.
Theesoorten mengen
Bij het mengen van verschillende theesoorten kun je gebruik maken van zwarte -, groen -, witte -, oolong -, Pu-erh – en verschillende gerookte theesoorten. Deze theesoorten kunnen van over de hele wereld en uit verschillende gebieden komen. Je kan jouw favoriete zwarte thee mengen met jouw favoriete witte thee.
Theesoorten mengen, waar moet ik op letten?
Je moet ervoor zorgen dat de thee die je maakt goed in balans blijft, anders gaat dit meestal ten koste van de smaak en aroma. Theesoorten verschillen sterk van elkaar, witte thee is bijvoorbeeld een hele zachte, subtiele en delicate theesoort. Als je deze mengt met een sterke Lapsang Souchong (gerookte thee) zal de rokerige Lapsang Souchong sterk overheersen, de thee is dus uit balans. Je kan witte thee dus beter niet mengen met een Lapsang Souchong maar misschien beter met een goeie Wu-long uit China of Oolong uit Taiwan. Bij het mengen van theesoorten kun je het best altijd gebruik maken van grove losse theebladeren van goede kwaliteit. Kijk waar de theesoort vandaan komt, uit welk land en welk gebied? Dit zegt namelijk veel over de kwaliteit van de theesoort.
Als je zeker wil zijn van goeie losse theesoorten met hoge kwaliteit kun je het beste op de thee classificatie afkortingen en codes letten. Deze verschillen per theesoort. In het geval van zwarte thee zijn dit afkortingen zoals TGFOP1, deze afkorting staat garant voor de aller hoogste zwarte thee kwaliteit. De classificatie afkortingen en codes vind je vaak op de verpakking van je zakje thee of kun je bij de thee handelaar achterhalen.
Enkele voorbeelden;
Theesoorten kunnen gemengd worden met verschillende kruiden. Zo kun jij jouw eigen heerlijke slaapthee maken door een heerlijke Silver needle witte thee uit China te mengen met sint janskruid of passiebloem. Ook kun je een eigen thee maken die goed is voor de spijsvertering hiervoor kun je gebruik maken van Dille. Als jij jouw thee wat zoeter wil maken kun je er ook verschillende kruiden aan toevoegen zoals zoethout. Als je kruiden met losse thee gaat mengen is het verstandig altijd gebruik te maken van droge grove kruiden.