Home Algemene Gezondheid Zijn Bananen Goed Voor De Lever?

Zijn Bananen Goed Voor De Lever?

by Frans
Published: Updated:

De banaan is een van de meest gegeten vruchten. Hij is rijk aan antioxidanten en kalium. Voor veel mensen is dit concentraat van voedingsstoffen het ideale tussendoortje (vooral voor sporters)!

Voor een snel antwoord op onze vraag van de dag: zijn bananen goed voor de lever?

Bananen zijn niet slecht voor de lever, zeker niet voor een gezonde lever. Ze zijn zelfs heilzaam omdat ze vezels, voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bevatten. In het geval van een zieke lever zijn bananen ook niet schadelijk mits ze met mate worden gegeten.

Maar gaan bananen en lever goed samen? Bij een gezonde lever of een zieke lever?

In dit artikel bekijken we of bananen en de lever een goede match zijn. En zoals altijd baseren we onze expertise op de voedingsstoffen in deze beroemde gele vrucht en op wat wetenschappelijk onderzoek te zeggen heeft.

Zijn bananen goed of slecht voor een gezonde lever?

Laten we onze analyse beginnen met de voordelen van bananen:

Bananen zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen de spijsvertering en de gezondheid van hart en bloedvaten bevorderen en helpen bij het afvallen. Ze zijn rijk aan vezels en natuurlijke suikers.

De vitamine C, kalium en andere vitaminen en mineralen in bananen dragen bij aan de algemene gezondheid. Het suikergehalte van de vrucht wordt gereguleerd door de vezels, wat helpt om de bloedsuikerspiegel gezond te houden.

Met hun lage glycemische index zijn bananen een aanrader voor sportliefhebbers, vooral voor mensen die aan uithoudingssport doen.

Dus waarom zouden bananen slecht zijn voor een gezonde lever?

De lever is een klier (het is onjuist om het een orgaan te noemen) die belangrijk is voor de gezondheid van ons lichaam. Het is zelfs de grootste klier in het menselijk lichaam. Hij is nodig voor de eiwitsynthese en als hij goed werkt, helpt hij gifstoffen af te voeren.

Kunnen bananen je helpen leversteatose (vetophoping in de levercellen) te voorkomen of het risico te lopen dit te ontwikkelen? Heel eenvoudig: nee!

Bananen zijn niet slecht voor de lever; integendeel, ze kunnen gunstig zijn voor een gezonde lever. Zoals dit onderzoek uit 2015 bewijst, is het eten van plantaardig voedsel een waardevolle hulp voor de gezondheid van de lever.

Als je deze klier gezond wilt houden, moet je bijvoorbeeld evenwichtig eten en je alcoholgebruik verminderen.

Zijn bananen werkelijk slecht voor een zieke lever?

Als het gaat om foie gras (geen ganzenlever, maar leververvetting), zijn bananen een van de meest verguisde voedingsmiddelen. De grote hoeveelheid koolhydraten (suikers) in een banaan is de belangrijkste reden waarom wordt geadviseerd om ze te vermijden. Klopt dit?

Een zieke lever begint meestal met niet-alcoholische leververvetting. In dit stadium is de lever erg vetrijk en kunnen dieetmaatregelen helpen bij het herstel naar een normale lever.

Als je je lever blijft overbelasten met triglyceriden, ontstaat er een ontsteking die hepatitis wordt genoemd. Dit is niet-alcoholische steatohepatitis. Het verergert na verloop van tijd en kan overgaan in leverfibrose en vervolgens cirrose, met een hoog risico op kanker.

Maar, zoals iedereen waarschijnlijk al weet, eten mensen al duizenden jaren fruit en ons lichaam heeft zich er beter op aangepast dan aan bewerkte voedingsmiddelen!

Dus waarom zouden bananen slecht zijn voor een zieke lever?

We moeten kijken naar de voedingswaarde-informatie voor bananen (per 100 g):

  • Koolhydraten 23 g
  • Vezels 2,6 g
  • Suikers 12 g
  • Eiwit 1,1 g
  • Kalium 358 mg
  • Vitamine C 8,7 mg
  • Vitamine B6 0,4 mg
  • Magnesium 27 mg

Op basis van de bovenstaande waarden bevat één banaan (115 g) ongeveer 375 mg kalium, een ongelooflijk belangrijk mineraal voor ons lichaam, evenals grote hoeveelheden vitamine C, andere mineralen en vezels.

Toegegeven, de gemiddelde banaan bevat veel suiker en koolhydraten, maar dat betekent niet dat je ze moet negeren, zeker niet als je kijkt naar de andere voordelen die ze bieden.

Zoals vezels, die het cholesterol verlagen en de bloedsuikerspiegel helpen regelen!

Dus om de vraag te beantwoorden: bananen zijn niet goed voor een leverziekte, maar met mate gegeten zijn ze ook niet slecht! Je kunt één banaan per dag opnemen in je dieet tegen leververvetting in plaats van gebak of koekjes te eten. Het belangrijkste is om op je dagelijkse inname van koolhydraten te letten en een gezond dieet te volgen.

Conclusie

Bananen zijn gezonde vruchten die iets meer suiker bevatten dan we zouden willen in ons dieet, maar er één per dag eten zou geen probleem moeten zijn voor je lever, vooral niet als je een uitgebalanceerd dieet volgt.

Dus zoals bij de meeste dingen die te maken hebben met de behandeling van leververvetting, is de sleutel gematigdheid.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie