Home Huidverzorging Zo krijg je verzorgde en mooie oksels: tips & behandelingen

Zo krijg je verzorgde en mooie oksels: tips & behandelingen

by Frans

Het is misschien wel het meest vergeten stukje huid: de huid van de oksels. En hoewel je de huid onder je oksels waarschijnlijk nooit écht mooi en glad krijgt, zijn er wel degelijk manieren om je huid optimaal te verzorgen. Zo kom je toch met mooie, frisse oksels voor de dag. In dit artikel delen we verzorgingstips voor de oksels, schetsen we de voor- en nadelen van verschillende ontharingsmethodes en gaan we in op de invloed van deodorant.

Milde verzorging voor de oksels

Net zoals elk stukje huid is ook de huid van je oksels het meest gebaat bij een milde reiniging en verzorging. Dat wil zeggen: douchen met een huidvriendelijk product, het liefst zonder alcohol en andere chemische toevoegingen. Hoe milder je douchegel, hoe huidvriendelijker en hoe prettiger voor je huid.

Scrub je okselhuid glad

Je oksels lenen zich prima voor een zachte scrubbeurt. Met een scrub die een niet té grove korrel bevat, scrub je je oksels glad en zacht. Scrub verwijdert dode huidcellen, die zich ophopen en zo voor een grauwe, oneffen huid kunnen zorgen. Werk met ronddraaiende bewegingen en boen niet te hard. Pluspunt: door je oksel te scrubben, voorkom je ingegroeide haartjes.

De invloed van deodorant op je okselhuid

Een deodorant houdt je oksels gedurende de dag fris. Een goede deo voorkomt nare luchtjes en is – vooral wanneer je overmatig transpireert – onmisbaar. Maar welke kies je? Veel spraydeodorants bevatten chemicaliën, waaronder aluminium. Deze stof werkt als een antiperspirant: de zweetklieren worden tijdelijk geblokkeerd. Dit zorgt ervoor dat je minder of helemaal niet meer zweet. Effectief dus, maar niet bepaald huidvriendelijk, want aluminium kan de huid irriteren. Ook alcohol en parfum – die je tevens in veel spraydeo’s vindt – kun je beter laten staan als je de huid van je oksels goed wil verzorgen. Deze stoffen drogen de huid uit en kunnen zorgen voor roodheid.

Natuurlijke deo’s

Natuurlijke deodorant Steeds meer fabrikanten weren aluminium uit hun deodorant. Ook steken natuurlijke deodorants de kop op. Deze natuurlijke deo’s bevatten geen alcohol en parfum, maar juist zachte ingrediënten die tegelijkertijd vochtabsorberend werken, zoals talkpoeder, baking soda en maïzena. Dergelijke natuurlijke deodorants zijn heel huidvriendelijk en dragen bij aan een mooie okselhuid. Wanneer je de huid van je oksels een oppepper wil geven, is het raadzaam een natuurlijke deodorant te kiezen.

Mooie oksels zijn gladde oksels

Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, worden gladde, haarvrije oksels over het algemeen gezien als mooie oksels. Je oksels ontharen kun je doen door te scheren, maar ook door te waxen, epileren of laseren. Hieronder vind je de voor- en nadelen van iedere ontharingsmethode.

Ontharingsmethode: oksels scheren

Scheren is de snelste manier van ontharen. Binnen een paar minuten heb je gladde oksels wanneer je een scherp scheermesje gebruikt. Werk altijd in de richting van de haargroei, om irritatie en ingegroeide haartjes te voorkomen. Een bot mesje kan je huid beschadigen; zorg altijd voor een scherp scheermes. Een nadeel van scheren is dat haartjes snel terug groeien, vaak al na een dag. Omdat je daardoor vaker moet scheren, is deze methode een belasting voor je huid.

Ontharingsmethode: oksels waxen of epileren

Wil je een aantal weken haarvrij zijn? Dan biedt waxen of epileren uitkomst. Door je oksels te harsen of epileren, verwijder je de haartjes met wortel en al. Dit resulteert in gladde oksels, tot wel zes weken lang. Ook wanneer je last hebt van donkere oksels, is harsen of epileren een goed idee. Doordat je minder snel stoppeltjes krijgt, is de huid langer glad en valt kleurverschil minder op.

Je kunt je oksels zelf waxen of het door een schoonheidsspecialist laten doen. Epileren kan ook thuis, met een pincet of een elektrisch epileerapparaat. Een nadeel van zowel waxen als epileren is dat het pijnlijk kan zijn.

Ontharingsmethode: ontharingscrème

Je oksels op zachte wijze ontdoen van haartjes kan met ontharingscrème. De meeste crèmes zijn huidvriendelijk en erg zacht en mild voor de huid. Dit maakt het een prettige ontharingsmethode wanneer je mooie oksels wilt. Daarnaast werkt ontharingscrème relatief snel en komen de haartjes zachter terug dan na het scheren. Een nadeel van ontharingscrème is dat de haartjes vrij snel weer terug groeien, vaak al na twee tot drie dagen.

Ontharingsmethode: IPL of laser

Nog een optie is permanent ontharen met IPL of laser. Door lichtflitsen of -golven worden de haarzakjes vernietigd, waardoor er geen nieuwe haartjes kunnen groeien. Deze vormen van permanent ontharen zijn erg effectief en worden steeds populairder, omdat de haartjes echt wegblijven en ontharen daarna overbodig wordt. Een groot voordeel van IPL en laserontharen is dat je oksels na de behandelingen voor altijd glad en zacht zijn. De grootste nadelen zijn de prijs en het feit dat je een lange adem moet hebben. Trek zeker een jaar uit voor de behandelingen. Je hebt er vaak tussen de zes en tien nodig. Tussen de behandelingen dienen vier tot zes weken in te zitten.

Andere cosmetische behandelingen voor mooiere oksels

Steeds meer vrouwen kiezen voor een cosmetische behandeling om hun oksels mooi en jeugdig te houden.

Okselhuid bleken voor egale huidskleur

Vaak is de huid bij je oksels wat donkerder. Dit kan optisch zijn, bijvoorbeeld omdat je stoppeltjes onder je armen hebt. Maar in veel gevallen is een overmatige melanineproductie de oorzaak van kleurverschil bij de oksels. Wanneer het kleurverschil met de rest van je huid heel groot is, dan kun je proberen deze zelf te bleken met een bleekcrème. Heeft dit onvoldoende effect, dan kun je ook kiezen voor een professionele behandeling bij een kliniek.

Verslapte okselhuid aanpakken met CO2-laser

Ieder stuk huid krijgt vroeg of laat te maken met verslapping. Ook de huid van je oksels kan verslappen. Dit komt doordat de aanmaak van collageen en elastine afneemt, wat er met de jaren voor zorgt dat de huid minder stevig wordt en gaat ‘hangen’. Wat uitkomst kan bieden, is een laserbehandeling van de oksels. De CO2-laser verwijdert het bovenste huidlaagje en verwarmt de laag daaronder, waardoor de aanmaak van collageen en elastine weer op gang komt. Dit maakt de huid op den duur steviger.

Armlift voor gestroomlijnde armen

Een specifieke chirurgische ingreep voor de oksels bestaat (nog) niet, maar wat het dichtst in de buurt komt, is brachioplasty, oftewel de armlift. Bij deze ingreep wordt overtollige verslapte huid van de ellebogen tot aan de oksels (dus de gehele bovenarm) verwijderd. Dit zorgt voor meer gestroomlijnde armen.

Tot slot

De oksels zijn misschien wel het meest vergeten stukje huid. Toch is het niet lastig om ze goed te verzorgen en mooi te krijgen of houden. Dit begint bij een milde reiniging en verzorging. Douche met een alcohol- en parfumvrije douchegel om de huid van je oksels optimaal te verzorgen. Daarnaast kun je je huid een paar keer per week scrubben. Scrubben ontdoet je oksels van dode huidcellen, wat ze mooi glad en zacht maakt.

In veel (spray)deodorants vind je chemicaliën, waaronder aluminium, alcohol en parfum. Deze stoffen doen de huid van je oksels geen goed. Laat dergelijke deo’s liever staan en kies voor natuurlijke varianten. Natuurlijke deo’s bevatten milde ingredienten die tegelijkertijd vocht absorberen, zoals talkpoeder, baking soda en maïzena.

Over het algemeen zijn mooie oksels gladde oksels. Je oksels ontharen kan op verschillende manieren: door te scheren, waxen, epileren, met ontharingscrème of door ze te laseren. Iedere methode heeft zijn voor- en nadelen. Haartjes blijven het langst weg door te waxen of epileren. Permanente opties zijn laseren of IPL. Scheren daarentegen kan voor huidirritatie zorgen, maar is wel de snelste manier van ontharen.

Wanneer de huid van je oksels verslapt is, kan de CO2-laser uitkomst bieden. Deze laserbehandeling stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, wat huidverslapping tegengaat.

Een chirurgische ingreep specifiek voor de oksels is er (nog) niet, maar wat het meest in de buurt komt, is de armlift. Bij deze ingreep wordt overtollige verslapte huid bij de bovenarmen verwijderd.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie