Ga naar de inhoud

Zout en Voeding: Hoe Verminder je je Dagelijkse Inname

Zout en Voeding

Zout en Voeding: de Feiten

Het grootste gedeelte van de mensen in Nederland eet veel te veel zout. Dit kan leiden tot een te hoge bloeddruk waardoor je het risico loopt op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen of een beroerte. Een paar simpele stappen kunnen je helpen om je zoutinname te verlagen en je dagelijkse zout en voeding in balans te krijgen.

Ook als je geen extra zout toevoegt aan je maaltijden kun je er toch teveel van binnenkrijgen. 75% van het zout dat je dagelijks consumeert zit in bewerkt voedsel zoals brood, ontbijtgranen en kant-en-klaar maaltijden.

Een dieet dat teveel zout bevat kan een te hoge bloeddruk veroorzaken, dit is al bij een flink deel van de Nederlandse bevolking het geval. Hoge bloeddruk is vaak niet direct te herkennen en een groot deel van de mensen met een te hoge bloeddruk is hiervan dan ook niet op de hoogte. Maar als je het hebt loop je een verhoogd risico op hartaandoeningen of een beroerte. Het verlagen van je zoutinname verlaagt de bloeddruk en dus ook het gevaar dat je loopt om getroffen te worden door een van deze aandoeningen.

Hoeveel zout mogen volwassenen binnenkrijgen?

Volwassen zouden niet meer dan 6 gram zout per dag moeten eten, dit komt overeen met ongeveer 1 theelepel. Voor baby’s en kinderen geldt een lagere hoeveelheid, zie verderop in dit artikel voor de aanbevelingen.

Zout en natrium in je etenswaren!

Zout zoals wij het in het eten gebruiken en nu bespreken is de naam voor de chemische samenstelling natriumchloride. Soms geven voedingslabels alleen de hoeveelheid natrium aan. Dit is eenvoudig om te rekenen naar de hoeveelheid zout waar dit voor staat:

Zout = Natrium x 2,5

Volwassenen zouden zich moeten beperken tot 2,4 gram natrium per dag, dit komt overeen met 6 gram zout.

Hoeveelheid zout checken op voedingslabels

Minder zout toevoegen aan je eten is maar een gedeelte van de oplossing. Om echt te minderen zul je je bewust moeten worden van het zout dat door fabrikanten wordt toegevoegd aan de producten die je koopt en moeten uitwijken naar varianten waar minder zout in is verwerkt. Gelukkig bevat elk product het verplichte voedingslabel waarop je exact kunt zien hoeveel zout er in is verwerkt. Meestal wordt de hoeveelheid zout aangegeven per 100 gram of 100 milliliter.

Probeer je te beperken tot producten met een laag (0,3 gram zout per 100 gram) of gemiddeld (0,3 tot 1,5 gram zout per 100 gram) zoutgehalte en vermijd zoveel mogelijk de producten met een hoog zoutgehalte (1,5 gram of meer zout per 100 gram).

Als je gewend bent om veel extra zout toe te voegen aan je maaltijden tijdens het koken ligt hier natuurlijk ook een gouden kans om je dagelijkse zoutinname te beperken. Stop hier niet direct helemaal mee, maar bouw het toevoegen van zout geleidelijk af en geef je smaakpapillen de tijd hieraan te wennen. Waarschijnlijk zal dit snel gebeuren en ga je zelfs smaakvoller eten, omdat de eigen smaken van de ingrediënten die je gebruikt beter tot hun recht komen en niet meer worden overheerst door het gebruikte zout. Bij het koken kan zout als smaakmaker prima vervangen worden door verse en gedroogde kruiden.

Baby’s, kinderen en zout

Baby’s en kinderen tot 11 jaar zouden eigenlijk nog minder zout moeten binnenkrijgen dan volwassenen. Baby’s jonger dan 1 jaar hebben voldoende aan maximaal 1 gram zout per dag. Als een baby borstvoeding krijgt, krijgt het per dag de juiste hoeveelheid zout binnen. Moedermelk bevat ongeveer evenveel zout als melk uit de winkel. Voeg geen zout toe aan de melk en voeding voor je baby en gebruik geen bouillonblokjes bij de bereiding van de babyvoeding. De nieren van een baby zijn nog niet geschikt om te grote hoeveelheden zout te verwerken. Houd hier rekening mee als een baby mee eet met de rest van de familie. Probeer je baby ook zo min mogelijk kant-en-klare voeding te geven. Uitgezonderd natuurlijk babyvoeding, deze zou moeten voldoen aan de voor baby’s gestelde normen.

Check bij twijfel altijd het voedingslabel. De dagelijks voorgeschreven hoeveelheden voor kinderen zijn als volgt:

  • 1-3 jaar 2 gram zout per dag (0,8 gram natrium)
  • 4-6 jaar 3 gram zout per dag (1,2 gram natrium)
  • 7-10 jaar 5 gram zout per dag (2 gram natrium)
  • 11 jaar en ouder 6 gram zout per dag (2,4 gram natrium)

Door je aan deze richtlijnen te houden voorkom je ook dat je kind gewend raakt aan te zout eten en hier later als volwassene ook teveel van blijft gebruiken.