Ga naar de inhoud

Zweethanden: Oorzaken en Oplossingen

Zweethanden

Zweten is een natuurlijk proces dat je lichaam in staat stelt de temperatuur te regelen. Er zijn echter mensen die last hebben van overmatig zweten. Dit komt vaak voor op verschillende plekken en een veel voorkomende plek is de handen.

Zweethanden of overmatig zweten op de handen noemt men ook weleens hyperhydrosis palmaris. Veel mensen hebben er last van en toch schaamt men zich voor deze aandoening. Het beïnvloed de partnerkeuze en in sommige gevallen ook het beroep dat ze beoefenen. Niemand vindt het fijn om met natte handen rond te lopen. Het geven van een handdruk is dan ook heel lastig. Voor zulke personen zijn er gelukkig oplossingen.

Oorzaak zweethanden

Hoe krijgt men last van zweethanden? Het overmatig zweten van de handen treedt doorgaans rond de puberteit op. De hormonale veranderingen in het lichaam kunnen dus invloed hebben hierop.

In je handpalmen zitten er relatief veel zweetklieren. De andere zweetklieren op andere lichaamsdelen dienen om de lichaamstemperatuur binnen een bepaald niveau te houden. Van je handen hebben een andere functie. Zij dienen om de grip van de handen te verbeteren. Zweten geeft je een betere grip. De functie van het zweten in de handen is dus erg praktisch. Helaas is dit niet bij een ieder op de juiste manier geregeld. Bij bepaalde mensen produceren de zweetklieren te veel vocht en dit kan lastig zijn.

Bij overmatig zweten spreekt men over primaire en secundaire hyperhidrosis. Primaire hyperhidrosis geeft aan dat de reden voor het overmatig zweten niet bekend is. Bij secundaire hyperhidrosis is de onderliggende oorzaak wel bekend.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • diabetes
  • een probleem met de schildklier
  • kanker
  • obesitas
  • menopauze
  • psychiatrische stoornissen (zoals angststoornissen)

Zweethanden oplossing

Er zijn verschillende oplossingen voor zweethanden. Je kunt kiezen tussen tijdelijke en blijvende oplossingen.

Enkele tijdelijke oplossingen voor zweethanden zijn:

  • Anticholinergica: deze medicatie heeft helaas veel bijwerkingen.
  • Topische agentia bij zweethanden: een aluminiumchloridezeep is een goed voorbeeld hiervan. Het effect kan steeds anders zijn en is van korte duur. Niet een ieder heeft er baat hierbij. De resultaten zijn uiteenlopend.
  • Lontoforese bij zweethanden: hier plaatst men de handen in water waarin een zwakke stroom wordt opgewekt. Dit blokkeert de zweetklieren voor een tijdje. Lontoforesse is een intensieve behandeling dat 3 tot 5 keer per week zal moeten herhalen. Ook hier zijn de resultaten verschillend.
  • Botox bij zweethanden: in de handpalm wordt botox geïnjecteerd. Dit remt de productie van zweet voor korte duur. Deze behandeling zal je om de zes maanden moeten herhalen. De resultaten zijn meestal goed, echter is het een pijnlijke oplossing voor zweethanden.

Een blijvende oplossing voor zweethanden is endoscopische thoracale sympathectomie (ETS). Het is een chirurgische optie waarbij er kleine incisies worden gemaakt in de zenuwen van de oksel. Deze zenuwen activeren de zweetklieren. Dit is een effectieve manier om van zweethanden af komen, echter wordt het alleen gebruikt als laatste redmiddel. Het wordt alleen aanbevolen aan personen die alle andere methoden hebben geprobeerd zonder resultaat. ETS kan niet worden teruggedraaid, en het kan littekens achterlaten.

Praktische tips bij zweethanden

Houd je handen schoon door ze op tijd met zeep te wassen. Bacteriën en troep zorgen ervoor dat je meer zweet. Was je handen daarom regelmatig met zeep en gebruik een antibacteriële crème.

Een van de grote boosdoeners bij zweethanden is stress. Probeer daarom kalm te blijven. Dat is misschien niet zo makkelijke taak, maar het zal echt een verschil uitmaken. Daarnaast is het zaak pittige voeding te vermijden. Pittige voeding laat je meer transpireren. Naast pittig voedsel, kun je het beste ook alcohol, tabak en cafeïne vermijden.

Gebruik talkpoeder op je handen. Niet te veel, een beetje talkpoeder is al voldoende om het probleem te verhelpen.