Home Goede Nachtrust Goed Slapen Tijdens Warme Nachten

Goed Slapen Tijdens Warme Nachten

by Frans

Je kent het ongetwijfeld, niet of slecht in slaap kunnen komen door de hitte, of wakker worden omdat het warm is in je slaapkamer. Zoals je eerder kon lezen is een goede nachtrust erg belangrijk voor je lichaam. Tijdens warme dagen koelt het ’s avonds vaak maar langzaam af waardoor het lang warm blijft in je slaapkamer. In slaap vallen is dan voor veel mensen vaak een ramp waardoor ze niet, of onvoldoende nachtrust krijgen. In dit artikel geef ik je een aantal tips die je kan helpen om ondanks de hitte, toch goed te slapen.

Geen Airconditioning

Voor de tips in dit artikel heb je geen (dure) airconditioning nodig. Een airco is niet alleen duur in aanschaf, maar ook het stoomverbruik van de meeste airco’s is enorm hoog. Daarnaast krijgen veel mensen irritatie van hun luchtwegen door de lucht uit een airco.

Tip 1: Geen warm beddengoed

Veel mensen slapen tijdens de zomermaanden onder het verkeerde beddengoed. Tijdens (extreem) warme dagen is een laken meestal al voldoende. Maar vergeet ook de ondergrond niet. Ligt er bijvoorbeeld een dik dekmatras of molton op je matras? Kijk eens naar het materiaal. Wol geeft veel warmte af, probeer voor een katoenen variant te kiezen.

Tip 2: Zelfgemaakte ventilator airco

Veel mensen hebben tegenwoordig een ventilator in huis. Het plaatsen van een ventilator in je slaapkamer kan inderdaad helpen om het slapen wat aangenamer te maken. Het probleem van een ventilator is dat het uitsluitend de (warme) lucht verplaatst, en dus niet afkoelt. Met een paar eenvoudige truckjes maak je van je ventilator een echte airconditioning. Vul plastic flessen met water, vries ze in, en zet ze voor de ventilator. Zorg er wel voor dat je de flessen in een bak plaatst om het lekwater op te vangen zodra ze ontdooien. De positie van de ventilator is overigens ook belangrijk. Zet de ventilator bij voorkeur bij de deuropening en zet een raam open. Door de stroming van de lucht zal de koelere buitenlucht sneller in je slaapkamer stromen.

Tip 3: Thermische stroming

Zoals je ongetwijfeld weet stijgt warme lucht op. Als je in een huis met meerdere verdiepingen woont, dan heb je zal je merken dat het op de begane grond minder warm is als op de eerste of tweede etage. Zorg er altijd voor dat de bovenste ruimte, zoals een zolder of vliering, vrij toegankelijk is voor warme lucht die op wil stijgen. Hierdoor blijven de onderliggende etages koeler.

Tip 4: Slaap niet overdag

Het is misschien verleidelijk om op de bank, of misschien wel lekker op het strand, of bij het zwembad een middagdutje te doen. Wist je dat je hierdoor de slaapcyclus onderbreekt? Dit heeft als resultaat dat je ’s avonds moeilijker in slaap kunt komen of ’s nachts onnodig wakker wordt. Een dutje van een half uur is vaak al genoeg voor een verstoorde nachtrust.

Tip 5: Overdag ramen dicht

Is het overdag buiten warmer dan binnen? Zorg er dan voor dat alle ramen en deuren gesloten zijn. Let op! De binnendeuren in je woning moeten juist allemaal open blijven om op die manier een goede luchtcirculatie te bereiken. Als het tegen de avond afkoelt en de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur, zet dan  alle ramen en deuren weer open.

Tip 6: Neem een lauwe douche

Neem voordat je gaat slapen een lauwe douche. Hierdoor koelt je lichaam af en heb je een grotere kans om snel in slaap te vallen. Is het echt extreem warm, dan kun je ook je nachtkleding voor je gaat slapen in de koelkast of vriezer (voor echte bikkels) leggen zodat het lekker koud is. Let op dat je nachtkleding niet te lang in de koelkast legt, omdat het anders te koud wordt.

Tip 7: De afkoeltruuk

Deze tip is toepasbaar voor als je al in bed ligt, maar door de hitte niet in slaap kunt vallen. Ga naar de badkamer en zet de koude kaan aan. Hou je polsen gedurende enkele minuten onder het koude stromende water. Omdat je bloed door heel je lichaam stroomt, komt het ook voorbij je polsen. Door je polsen te koelen, koelt je hele lichaam af.

Tip 8: Drink voldoende

Eerder schreef mijn collega Irene een artikel over het belang van water drinken. Juist tijdens warme dagen is het erg belangrijk om voldoende te drinken. Door een goede hydratatie kun je beter in slaap vallen. Let er wel op dat je vlak voor het slapen gaan geen cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola drinkt. Dit beïnvloed je allertheid en zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt.

Tip 9: Natte Sokken

Ik geef toe, het klinkt bizar, maar het werkt! Maak een paar sokken nat, trek ze aan en ga rustig op bed liggen. Om te voorkomen dat je matras vochtig wordt leg je een handdoekje onder je koele voetjes. Omdat bloed door je hele lichaam stroomt koelt het af bij je voeten. Het is geen comfortabele manier om in slaap te vallen, maar de kans is groot dat je dankzij deze tip de slaap wel kunt vatten, ondanks de hitte.

Tip 10: Indirecte Luchtstroom

Een fout die veel mensen maken is dat ze een ventilator aan hun voeteneinde zetten. Omdat je zweet is je huid klam. De directe luchtstroom  van de ventilator zorgt voor een onaangename (en ongezonde) situatie.  Wat je nodig hebt om het hoofd koel te houden is een klein briesje nodig. Zet je ventilator in de laagste stand en richt hem niet direct op je lichaam. Je kunt hem ook op de overloop, of in een andere kamer zetten. Het gaat erom dat je luchtverplaatsing krijgt, niet dat je verkouden wordt.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie