Home tanden Tanden bleken – de methodes, risico’s en complicaties

Tanden bleken – de methodes, risico’s en complicaties

by Frans

Gele of verkleurde tanden kunnen je glimlach ontsieren. Gelukkig zijn er mogelijkheden om wittere tanden te krijgen, bijvoorbeeld door je tanden te laten bleken. Op deze pagina lees je over de verschillende mogelijkheden.

Wittere tanden door tanden bleken

Iedereen wil graag een stralend gebit en een onweerstaanbare glimlach. Veel mensen laten daarom hun tanden bleken om beter voor de dag te komen. Hoewel niet ieder gebit parelwit kan worden, is het wel mogelijk om tanden meerdere tinten lichter te maken.

Hoe wit de tanden kunnen worden, is afhankelijk van de hoeveelheid tandbeen en de kwaliteit van het tandglazuur. Tandbeen groeit ons hele leven door, terwijl het glazuur dunner wordt naarmate we ouder worden.

Per 1 november 2012 is het wettelijk niet langer toegestaan om sterke bleekmiddelen te gebruiken voor het bleken van tanden. Voor consumenten zijn enkel nog bleekmiddelen beschikbaar met een gehalte aan werkzame stof (waterstofperoxide) van 0,1%. Tandartsenpraktijken en bleekklinieken waar een tandarts in dienst is, mogen bleekmiddelen gebruiken met maximaal 6% waterstofperoxide.

Het consult

Wie zijn gebit wil bleken kan dat zelf doen met producten van de drogist, of met hulp van een specialist. Gelet op de nieuwe regels zal dit een tandarts zijn. Deze zal kort de wensen en de aard van de verkleuring bespreken. De behandeling wordt afgestemd op de aard van de verkleuring.

Tanden bleken – de methodes

Er zijn verschillende methodes om tanden te bleken.

Levende tanden: bleeklepel

Levende tanden worden van buitenaf gebleekt met behulp van een bleeklepel. Hiervoor wordt een afdruk van het gebit gemaakt, waarop in het tandtechnisch laboratorium de bleeklepel wordt gemaakt. Dit is een bitje van zachte kunststof, speciaal op maat van het te bleken gebit. Door de precieze pasvorm wordt het tandvlees beschermd tegen de effecten van het bleekmiddel. Dit is verwerkt in een gel die in de bleeklepel wordt aangebracht. Deze wordt gedurende de nacht gedragen.

Het aantal nachten dat de lepel moet worden gedragen is afhankelijk van de mate van verkleuring en de effectiviteit van de gel. Vaak is het echter genoeg om de lepel gedurende twee weken te dragen. Daarna vindt een gesprek met de tandarts plaats. Op basis van dit gesprek kan worden bepaald of de lepel nog langer moet worden gedragen, of dat de behandeling voltooid is.

Zelf tanden bleken met een bleeklepel is ook mogelijk

Bij de drogist zijn bleeklepels verkrijgbaar, maar deze sluiten niet zo precies aan als die van de tandarts. Ook is de gel die bij de drogist verkrijgbaar is minder effectief door het lagere gehalte aan waterstofperoxide. Hierdoor duurt het langer voordat het gewenste effect bereikt is.

Levende tanden: plasmalicht/laser

Tanden bleken met een laser

Tanden kunnen worden gebleekt met laser.

Bij deze methode wordt de behandeltijd drastisch verkort. Soms tot een minimum van een uur. Eerst worden het tandvlees en de wangen afgedekt. De tanden worden vervolgens ingesmeerd met een bleekgel met een hoge concentratie waterstofperoxide. Daarna worden de tanden belicht met plasmalicht of laser, waardoor het blekend effect van de waterstofperoxide versneld wordt. Gelet op de nieuwe regelgeving zal deze methode in Nederland niet meer worden aangeboden. Buitenlandse klinieken bieden deze methode nog wel aan.

Dode tanden

Door een klap of een wortelkanaalbehandeling kan een tand doodgaan. Bij een dode tand is de zenuw afgestorven, waardoor de tand kan gaan verkleuren. Om deze verkleuring te verhelpen zal de tandarts eerst een opening maken in de dode tand. Vervolgens brengt hij een blekend middel aan in de tand, dat gedurende een aantal dagen moet blijven zitten. Mogelijk brengt de tandarts meerdere keren nieuw bleekmiddel aan. Als de gewenste tint bereikt is, zal de tandarts de tand definitief sluiten met een vulling.

Risico’s en complicaties van het bleken van je tanden

Afhankelijk van de gekozen behandeling zijn er enkele complicaties en risico’s verbonden aan het bleken van tanden. Bijvoorbeeld:

  • Schade aan het tandglazuur
  • Lekkende vullingen
  • Blaren in de mond

Het effect van bleekmiddel op het tandglazuur is afhankelijk van de concentratie van het bleekmiddel en de tijdsduur van het bleken. Bij hogere concentraties en langere duur zou het tandglazuur kunnen worden aangetast (de resultaten van verschillende onderzoeken zijn niet eenduidig). Die aantasting heeft tot gevolg dat de oppervlakte van het glazuur poreus wordt. Dit is niet ernstig en ook niet met het blote oog waarneembaar. Het heeft wel tot gevolg dat kleurstoffen uit bijvoorbeeld koffie in het tandglazuur terecht komen. Dat doet het bleekeffect teniet. Om dit tegen te gaan wordt aanbevolen om na het bleken te spoelen met fluoride.

Bij extreem langdurig bleken of bleken met extreem hoge concentraties waterstofperoxide (70% of meer) kan een effect optreden dat wel met het blote oog te zien is. De tanden zien er dan uit als witte krijtjes en alle glans van het glazuur is verdwenen.

Wie vullingen heeft moet eerst door de tandarts laten beoordelen of deze niet lekken. Anders kan het bleekmiddel onder de vulling komen. Dit kan niet alleen pijnlijk zijn, maar ook schade aan de binnenkant van het gevulde element aanrichten.

Bij het bleken met hoge concentraties waterstofperoxide moet worden voorkomen dat het tandvlees of het wangslijmvlies daarmee in contact komt. Gebeurt dit wel, dan kunnen er blaren ontstaan. Deze zullen na verloop van tijd genezen.

Veel gestelde vragen

Wie komt voor tanden bleken in aanmerking?

Naarmate je ouder wordt, worden je tanden steeds minder wit. Tanden bleken is in principe voor iedereen mogelijk. Wel is het belangrijk dat je tandwortels volgroeid zijn. Dit is meestal het geval wanneer je ongeveer 18 jaar bent.

Waardoor worden mijn tanden minder wit?

Je levensstijl heeft veel invloed op de kleur van je tanden. Als je dagelijks 3 keer poetst heb je de meeste kans dat je tanden mooi wit blijven. Roken, koffie, thee en rode wijn drinken is nadelig voor de kleur van je tanden. Het glazuur verkleurt door de kleurstoffen of doordat het soms moeilijk is om de tandplak goed te verwijderen. Hierdoor kan er aanslag op je tanden ontstaan die niet meer weggaat.

Hoe kan ik mijn tanden (laten) bleken?

Er zijn 2 mogelijkheden: bij de tandarts of via middeltjes van de drogist. Sinds 1 november 2012 heeft de Europese commissie de regelgeving rondom tandbleekmiddelen aangepast. Hierdoor mogen tandartsen alleen nog maar bleekmiddelen gebruiken met maximaal 6% waterstofperoxide. In winkels mogen enkel nog bleekmiddelen worden verkocht die maximaal 0,1% waterstofperoxide bevatten. Veel populaire middelen die vroeger werden aangeboden, mogen daarom nu niet meer worden verkocht.

Wat zijn de verschillende methodes om mijn tanden te bleken?

De eerste methode is de bleeklepel van de tandarts. Hiervoor wordt er een bitje op maat gemaakt door je tandarts. Deze zal je tandvlees beschermen tegen het bleekmiddel. In de bleeklepel doe je een gel die je tanden bleekt. Het bitje zal je 's nachts moeten dragen. De mate van verkleuring bepaalt hoeveel nachten je het bitje moet dragen, maar meestal zijn 2 weken voldoende. Bij de drogist zijn ook bleeklepels te verkrijgen, maar deze passen minder goed en door de lagere concentratie waterstofperoxide zal het effect minder snel zichtbaar zijn. Een andere methode welke in het verleden veel is toegepast, is het tanden bleken met een laser. Door recente regelgeving zal deze methode in Nederland niet meer worden aangeboden. Buitenlandse klinieken bieden deze methode nog wel aan. Soms is er verkleuring van 1 tand, omdat deze door een bijvoorbeeld een klap, dood is gegaan. De tandarts zal een gat maken in de tand en deze vullen met bleekmiddel. Dit moet een aantal dagen blijven zitten en mogelijk nog herhaald worden voor het gewenste resultaat. Bekijk ook het artikel Wittere tanden – een stralend wit gebit zonder te bleken

Is tanden bleken pijnlijk?

Doorgaans is het bleken van je tanden pijnloos. Vlak na de behandeling kun je kort last hebben van gevoeligheid bij koude of warme dranken. Soms kan het bleken lichte irritatie aan het tandvlees geven. Het is dan verstandig het bleken een dagje uit te stellen.

Wanneer zie ik de resultaten van het tanden bleken?

Meestal zul je binnen (hooguit) enkele weken resultaat zien. Dit is afhankelijk van de methode die je kiest.

Hoe wit worden mijn tanden?

Met bleken keer je terug in de tijd. De kleur van je tanden verschilt per persoon. Als je tanden nooit echt wit zijn geweest, kun je dat ook niet voor elkaar krijgen met bleken. Wel zullen ze altijd een paar tinten lichter worden.

Hoe lang blijft het resultaat?

Gemiddeld blijft het resultaat 2 tot 3 jaar zichtbaar. Dit is sterk afhankelijk van je levensstijl en eetpatroon. Mensen die veel roken of veel koffie, thee en rode wijn drinken zullen minder lang plezier hebben van hun behandeling. Eventueel kun je na een paar jaar je tanden opnieuw laten bleken.

Is tanden bleken veilig?

Vanaf 1 november 2012 mogen alleen tandarsen tandbleekproducten met meer dan 0,1% waterstofperoxide verkopen (tot maximaal 6%). Tandartsen mogen deze producten pas mee naar huis geven wanneer de behandeling in de praktijk van de tandarts begint. Bij de drogist mogen enkel nog veilige middelen worden verkocht. Bij de tandarts wordt je tandvlees goed beschermd door een goed passend en op maat gemaakt bitje. Soms kunnen er blaren in de mond ontstaan of kan er toch schade aan het glazuur ontstaan. De concentratie waterstofperoxide is hierbij van belang. Na de behandeling bij de tandarts is het glazuur zachter en daarom zal je de eerste 2-3 uur na de behandeling niks mogen eten. Bij de hogere concentraties en extreem lang bleken wordt het glazuur eerder aangetast en zullen de tanden hun glans verliezen. In sommige gevallen komen deze dan er uit zien als witte krijtjes. Bij lekkende vullingen kan het bleekmiddel onder de vulling komen en daar schade aanrichten. Bij gaatjes kan het bleekmiddel in de tand dringen en daar schade aanrichten. Het is om deze redenen slim om altijd eerst naar de tandarts te gaan, voordat je aan tanden bleken begint.

Wanneer kan ik mijn tanden niet laten bleken?

Het bleken werkt niet bij porseleinen facings, kronen of composiet vullingen. Ook als je gaatjes hebt zal de tandarts eerst het gaatje willen vullen. Raadpleeg altijd eerst de tandarts als je tanden bleken overweegt.

Wat zijn de kosten voor het tanden bleken?

De kosten varieren van ongeveer 15 tot 75 euro bij de drogist. Bij de tandarts zul je gemiddeld 300-400 euro moeten betalen voor een behandeling.

 

Het resultaat

De tanden worden door het bleken significant lichter van kleur, maar niet in alle gevallen is het mogelijk om “parelwitte” tanden te krijgen. Het effect zal na verloop van tijd afnemen. Dit is afhankelijk van je eet-, drink- en rookgedrag. Gemiddeld kan men uitgaan van een zichtbaar effect van twee tot drie jaar. Hierna zou de behandeling herhaald kunnen worden.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie