Home tanden Tanden bleken – de methodes, risico’s en complicaties

Tanden bleken – de methodes, risico’s en complicaties

by Frans
Published: Updated: 0 comment
Tanden bleken

Gele of verkleurde tanden kunnen je glimlach ontsieren. Gelukkig zijn er mogelijkheden om wittere tanden te krijgen, bijvoorbeeld door je tanden te laten bleken. Op deze pagina lees je over de verschillende mogelijkheden.

Wittere tanden door tanden bleken

Iedereen wil graag een stralend gebit en een onweerstaanbare glimlach. Veel mensen laten daarom hun tanden bleken om beter voor de dag te komen. Hoewel niet ieder gebit parelwit kan worden, is het wel mogelijk om tanden meerdere tinten lichter te maken.

Hoe wit de tanden kunnen worden, is afhankelijk van de hoeveelheid tandbeen en de kwaliteit van het tandglazuur. Tandbeen groeit ons hele leven door, terwijl het glazuur dunner wordt naarmate we ouder worden.

Per 1 november 2012 is het wettelijk niet langer toegestaan om sterke bleekmiddelen te gebruiken voor het bleken van tanden. Voor consumenten zijn enkel nog bleekmiddelen beschikbaar met een gehalte aan werkzame stof (waterstofperoxide) van 0,1%. Tandartsenpraktijken en bleekklinieken waar een tandarts in dienst is, mogen bleekmiddelen gebruiken met maximaal 6% waterstofperoxide.

Het consult

Wie zijn gebit wil bleken kan dat zelf doen met producten van de drogist, of met hulp van een specialist. Gelet op de nieuwe regels zal dit een tandarts zijn. Deze zal kort de wensen en de aard van de verkleuring bespreken. De behandeling wordt afgestemd op de aard van de verkleuring.

Tanden bleken – de methodes

Er zijn verschillende methodes om tanden te bleken.

Levende tanden: bleeklepel

Levende tanden worden van buitenaf gebleekt met behulp van een bleeklepel. Hiervoor wordt een afdruk van het gebit gemaakt, waarop in het tandtechnisch laboratorium de bleeklepel wordt gemaakt. Dit is een bitje van zachte kunststof, speciaal op maat van het te bleken gebit. Door de precieze pasvorm wordt het tandvlees beschermd tegen de effecten van het bleekmiddel. Dit is verwerkt in een gel die in de bleeklepel wordt aangebracht. Deze wordt gedurende de nacht gedragen.

Het aantal nachten dat de lepel moet worden gedragen is afhankelijk van de mate van verkleuring en de effectiviteit van de gel. Vaak is het echter genoeg om de lepel gedurende twee weken te dragen. Daarna vindt een gesprek met de tandarts plaats. Op basis van dit gesprek kan worden bepaald of de lepel nog langer moet worden gedragen, of dat de behandeling voltooid is.

Zelf tanden bleken met een bleeklepel is ook mogelijk

Bij de drogist zijn bleeklepels verkrijgbaar, maar deze sluiten niet zo precies aan als die van de tandarts. Ook is de gel die bij de drogist verkrijgbaar is minder effectief door het lagere gehalte aan waterstofperoxide. Hierdoor duurt het langer voordat het gewenste effect bereikt is.

Levende tanden: plasmalicht/laser

Tanden bleken met een laser

Tanden kunnen worden gebleekt met laser.

Bij deze methode wordt de behandeltijd drastisch verkort. Soms tot een minimum van een uur. Eerst worden het tandvlees en de wangen afgedekt. De tanden worden vervolgens ingesmeerd met een bleekgel met een hoge concentratie waterstofperoxide. Daarna worden de tanden belicht met plasmalicht of laser, waardoor het blekend effect van de waterstofperoxide versneld wordt. Gelet op de nieuwe regelgeving zal deze methode in Nederland niet meer worden aangeboden. Buitenlandse klinieken bieden deze methode nog wel aan.

Dode tanden

Door een klap of een wortelkanaalbehandeling kan een tand doodgaan. Bij een dode tand is de zenuw afgestorven, waardoor de tand kan gaan verkleuren. Om deze verkleuring te verhelpen zal de tandarts eerst een opening maken in de dode tand. Vervolgens brengt hij een blekend middel aan in de tand, dat gedurende een aantal dagen moet blijven zitten. Mogelijk brengt de tandarts meerdere keren nieuw bleekmiddel aan. Als de gewenste tint bereikt is, zal de tandarts de tand definitief sluiten met een vulling.

Risico’s en complicaties van het bleken van je tanden

Afhankelijk van de gekozen behandeling zijn er enkele complicaties en risico’s verbonden aan het bleken van tanden. Bijvoorbeeld:

  • Schade aan het tandglazuur
  • Lekkende vullingen
  • Blaren in de mond

Het effect van bleekmiddel op het tandglazuur is afhankelijk van de concentratie van het bleekmiddel en de tijdsduur van het bleken. Bij hogere concentraties en langere duur zou het tandglazuur kunnen worden aangetast (de resultaten van verschillende onderzoeken zijn niet eenduidig). Die aantasting heeft tot gevolg dat de oppervlakte van het glazuur poreus wordt. Dit is niet ernstig en ook niet met het blote oog waarneembaar. Het heeft wel tot gevolg dat kleurstoffen uit bijvoorbeeld koffie in het tandglazuur terecht komen. Dat doet het bleekeffect teniet. Om dit tegen te gaan wordt aanbevolen om na het bleken te spoelen met fluoride.

Bij extreem langdurig bleken of bleken met extreem hoge concentraties waterstofperoxide (70% of meer) kan een effect optreden dat wel met het blote oog te zien is. De tanden zien er dan uit als witte krijtjes en alle glans van het glazuur is verdwenen.

Wie vullingen heeft moet eerst door de tandarts laten beoordelen of deze niet lekken. Anders kan het bleekmiddel onder de vulling komen. Dit kan niet alleen pijnlijk zijn, maar ook schade aan de binnenkant van het gevulde element aanrichten.

Bij het bleken met hoge concentraties waterstofperoxide moet worden voorkomen dat het tandvlees of het wangslijmvlies daarmee in contact komt. Gebeurt dit wel, dan kunnen er blaren ontstaan. Deze zullen na verloop van tijd genezen.

Veel gestelde vragen

[faq-schema id=”4505″]

 

Het resultaat

De tanden worden door het bleken significant lichter van kleur, maar niet in alle gevallen is het mogelijk om “parelwitte” tanden te krijgen. Het effect zal na verloop van tijd afnemen. Dit is afhankelijk van je eet-, drink- en rookgedrag. Gemiddeld kan men uitgaan van een zichtbaar effect van twee tot drie jaar. Hierna zou de behandeling herhaald kunnen worden.

You may also like