Home tanden Wittere tanden – een stralend wit gebit zonder te bleken

Wittere tanden – een stralend wit gebit zonder te bleken

by Frans
Published: Updated:

Ben jij ook weleens jaloers op die parelwitte lach van beroemdheden? Zo’n stralende lach zouden we allemaal wel willen hebben. Er zijn echter maar weinig mensen van zichzelf gezegend met zo’n Hollywood smile.

Tanden bleken is dan een optie, maar voor wie zo’n agressieve behandeling niet ziet zitten, zijn er genoeg trucs om op een natuurlijke manier de tanden witter te krijgen.

Gezonde en witte tanden beginnen met een goede verzorging

Door goed met je gebit om te gaan behoud je zo lang mogelijk je sterke en witte tanden. Zorg je al goed voor je tanden en wil je weten welke voedingsmiddelen je tanden wit maken of hoe je natuurlijke whitening producten maakt? Dan kun je het hieronder volgende stukje overslaan en naar beneden scrollen.

Tandenpoetsen

Het is algemeen bekend dat je je tanden minstens twee keer per dag moet poetsen. Maar wat weinig mensen weten is dat je niet je tanden moet poetsen vlak nadat je hebt gegeten. De zuurgraad van voedsel maakt namelijk je tandglazuur zachter. Je tandglazuur is de natuurlijke beschermlaag van je tanden. Als je dus direct na het eten gaat poetsen, poets je een deel van deze laag weg.

Poets bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en vervang altijd je borstel om de twee maanden. Daarnaast is het aan te raden om fluoride tandpasta te gebruiken, voor het versterken van je eigen glazuurlaag. Een gouden tip: poets ook altijd je tong mee met tandpasta. Daar zitten namelijk de meeste bacteriën, die overigens ook zorgen voor een vieze mondgeur.

Tandpasta met actieve kool

Zwarte tandpasta met actieve kool

Actieve kool in speciale zwarte tandpasta’s kan je tanden witter maken.

Actieve kool in speciale zwarte tandpasta’s kan je tanden witter maken.
Wil je een stapje verder gaan? Dan kun je er voor kiezen om je tanden te poetsen met actieve kool.

Tandpasta’s met actieve kool zijn zwart van kleur. De actieve kool helpt bij veel mensen om de tanden witter te maken. De actieve kool trekt namelijk vuil en bacteriën aan. Je zult deze speciale tandpasta gedurende een langere tijd moeten gebruiken om effect te zien.

Tandenstokers en flossen

Zelfs als je heel goed gepoetst hebt, blijven er restjes eten tussen je tanden zitten die je niet zomaar weg krijgt. Tandenstokers en flosdraadjes kunnen deze restjes wel verwijderen. Maak daarom van dagelijks stoken en flossen een gewoonte. Dit moet je minimaal één keer per dag doen, en het liefst ’s avonds. Het beste is om eerst te flossen/stoken en daarna te poetsen. Eindig altijd met goed spoelen met (mond)water.

Eten & drinken dat je tanden minder wit maakt

Eet zo min mogelijk dingen waar veel suiker in zit. Er is niets wat je tandglazuur erger aantast dan snoep, chocola en frisdrank. Maar vergis je niet, ook in fruitsappen (vooral citrusfruit) zitten veel suikers en zuur die een slecht effect op je tanden hebben. Een tip is dan om zulke sappen met een rietje te drinken. Teveel alcohol drinken is ook slecht voor je gebit, vaak zit er namelijk in alcoholische dranken ook erg veel suiker. Ook van koffie en zwarte thee krijg je helaas donkerdere tanden. Om dit te verminderen kun je een glas water drinken nadat je koffie of thee genuttigd hebt.

Gele tanden door te roken

Roken maakt je tanden geel, en niet zo’n beetje ook. Heb je er alles voor over om je tanden witter te krijgen, dan zul je logischerwijs ook moeten stoppen met roken.

Een gezond gebit door geregeld de tandarts te bezoeken

Om honderd procent zeker te zijn dat je goed voor je gebit zorgt, bezoek je twee keer per jaar de tandarts. Deze controleert de staat van je gebit en kan daardoor op tijd gaatjes en ontstekingen afremmen. Als je al last hebt van bloedend of teruggetrokken tandvlees, is het goed om gelijk een afspraak te maken. Als je namelijk te lang loopt met een ontsteking, komt deze dieper te zitten. En worden je klachten, zoals gevoeligheid tijdens het poetsen of pijn tijdens het eten, steeds heftiger.

Tips en trucs voor een witter gebit zonder te bleken

Nu je weer even de basisregels voor een gezond gebit hebt doorgenomen, kunnen we gaan kijken naar tips en trucs om je tanden ook echt witter te maken. Hiervoor hoef je geen dure whitening producten in te slaan bij de drogist. Met onderstaande huishoudelijke producten die gewoon te vinden zijn in je keuken of de supermarkt kom je al een heel eind.

Wittere tanden door de juiste groenten en fruit te eten

Basilicum

Basilicum is een natuurlijk middel dat de tanden iets witter maakt.

Knapperige groenten helpen tandsteen en tandplak te verwijderen en je tanden wit te houden. Dit is het geval wanneer ze tijdens het eten langs je tanden ‘schuren’. Sommige mensen hebben een voorkeur voor aardbeien. Een aardbei bevat appelzuur, wat een natuurlijk bleekmiddel is. Het is mogelijk om een aardbei te eten, maar je kunt ook een puree maken en daarmee je tanden poetsen. Houd er rekening mee dat zuur niet goed is voor je tanden, dus doe het niet te vaak.

Een mooier gebit met kruiden

Er zijn verschillende kruiden die helpen bij het krijgen van een mooier gebit. De bekendste zijn salie- en basilicumblaadjes. Je ziet weleens in bepaalde landen mensen hierop kauwen. Dit doen ze niet voor niets, deze kruiden werken ontsmettend en maken de tanden iets witter.

Zelf maken: whitening pasta voor wittere tanden

Als al het bovenstaande bij jou niet goed genoeg werkt, kun je een stapje verder gaan.

Maak je eigen whitening pasta’s met de volgende recepten:

  • Mix een theelepel baksoda met een beetje zout. Voeg daar een paar druppels azijn aan toe en mix het geheel. Poets eerst je tanden met gewone tandpasta en daarna nogmaals met je zelfgemaakte tandpasta.
  • Spoel eens in de zoveel tijd met appelcider azijn voordat je gaat poetsen. Azijn doodt de bacteriën en verwijdert vlekjes op je tanden waardoor ze witter worden.
  • Mix een halve theelepel zout met een halve theelepel citroensap, en poets hiermee je tanden. Door het zout ‘scrub’ je je tanden en haal je tandsteen en andere vlekjes weg. En het citroensap heeft een wittende werking.

Tot slot

Buiten bovenstaande huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voor wittere tanden zijn er nog meer recepten en manieren om je tanden een tintje lichter te maken zonder behandeling. Deze methodes kun je allemaal vinden op het internet. Houd wel altijd in je achterhoofd dat je dit soort trucjes altijd met mate moet doen. Want zure en zoute dingen bleken je tanden wel, maar verzwakken tegelijkertijd ook de kwaliteit van je gebit. Je kunt ook aan je tandarts vragen of jouw gebit het aan kan om behandeld te worden met een keukenmiddeltje.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zullen altijd minder effect hebben dan een professionele behandeling. Wil je een optimaal resultaat, dan kun je je tanden laten bleken of bijvoorbeeld facings laten plaatsen op lelijke tanden.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie