Het roken van tabak kan op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor het lichaam, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes.
Of je tabak nu rookt of pruimt, tabak is schadelijk voor je gezondheid. Tabaksproducten bevatten schadelijke stoffen, van aceton en teer tot nicotine en koolmonoxide. Door de stoffen die je inademt, kunnen je longen en andere organen in je lichaam beschadigd raken.
Wanneer je rookt, kunnen er voortdurende complicaties en langetermijneffecten op je lichaam optreden. Hoewel roken het risico op bepaalde gezondheidsproblemen kan verhogen, zoals glaucoom, kanker en problemen met de bloedstolling, treden sommige lichamelijke effecten onmiddellijk op.
Wanneer je echter stopt met roken, kan dit veel van de negatieve effecten op je lichaam ongedaan maken.
Lees hieronder meer over de symptomen en algemene effecten van roken op het lichaam.
Nicotine
Nicotine is de stof in de sigaret die ervoor zorgt dat je vrijwel onmiddellijk verslaafd raakt. Een sigaret die nicotinevrij is, bevat na verbranding wel kankerverwekkende stoffen, maar is niet verslavend. Dit betekent dat de tabaksindustrie er geen baat bij heeft om sigaretten zonder nicotine op de markt te zetten. Nicotine is aanwezig in tabak, maar het wordt pas echt verslavend door alle toevoegingen van de fabrikanten. Er zijn stoffen die ervoor zorgen dat je onmiddellijk kunt inhaleren. De ammoniak die je inademt, zorgt ervoor dat nicotine heel snel je hersenen bereikt.
Twee van de drie mensen die de eerste sigaret roken, raken onmiddellijk verslaafd. Je wilt niet roken, maar je moet toch weer een sigaret opsteken om het nicotinetekort in je bloed aan te vullen. Het tekort kan zich na een half uur tot een uur ontwikkelen. Een nicotinetekort kan leiden tot stress, honger of je niet prettig voelen. Het onprettige gevoel kan je dus onmiddellijk opheffen door een sigaret op te steken. Die beloning ga je vervolgens aan van alles koppelen. Kopje koffie? Sigaretje erbij. Wachten op de bus? Even roken.
De hele dag door vraagt je lichaam om nicotine. Dit is de reden waarom het zo moeilijk is om te stoppen en je nog jaren naar een sigaret kan verlangen. Dit is de kern van verslaving aan nicotine die met ammoniak is bewerkt: niets wordt meer zo fijn als met die sigaret. Het roken geeft je voortdurend een beloning. Als je zegt dat je roken ‘lekker’ vindt, gaat het eigenlijk alleen over het in stand houden van je nicotineverslaving. Als de nicotine pas na een half uur je brein zou bereiken, zou dit gevoel nooit optreden.
Teer
In tegenstelling tot tabak, is teer geen ingrediënt van de sigaret. Het ontstaat bij het verbranden. Wanneer er veel gerookt wordt, kan je de bruine aanslag in gordijnen en op het behang zien. Teer bevat meer dan zestig kankerverwekkende stoffen. Het verzamelt zich in je longen en de rest van je lichaam. Dit zorgt ervoor dat giftige stoffen langer inwerken op je cellen en kanker kan ontstaan in bijna alle organen. Dit kan bijvoorbeeld in de longen, blaas, alvleesklier, slokdarm en lever. Van teer krijgt bovendien ruim een op de vijf rokers last van chronische bronchitis en emfyseem van: COPD.
Er is nog veel meer te ontdekken:
- De ammoniak die in het product zit, zorgt ervoor dat de nicotine sneller in de hersenen komt. In explosieven en ontsmettingsmiddelen wordt ook ammonium gebruikt.
- De smaakstoffen zijn: zoetstoffen, cacao, menthol, chocola, honing, suikers, anijs, appelsap, en dropconcentraat. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat kinderen sneller roken en eerder verslaafd raken. Deze stoffen zijn bovendien onveilig als ze verbrand worden. Er komen kankerverwekkende aldehyden vrij bij de verbranding van suikers.
- Broomhexine: een middel dat de hoest vermindert. Als je voor het eerst rookt, is je normale reflex om te gaan hoesten. Kijk maar wat er gebeurt als je rook inademt van een kampvuur of barbecue. Broomhexine en andere stoffen worden met opzet toegevoegd om een kind te laten inhaleren.
- Benzopyreen: een kankerverwekkende stof.
- Cadmium: een van de zware metalen, uiterst giftig. Deze stof zit ook in accu’s. Cadmium hoopt zich op in de nieren en de botten. Het kan nierproblemen, poreuze botten (osteoporose) en longkanker veroorzaken.
- Mierenzuur: looi- of bijtmiddel dat wordt gebruikt in reinigingsmiddelen en desinfecteringsmiddelen.
- Acetonitril: giftige stof, onder andere gebruikt in insecticiden.
- Methanol: een giftige soort alcohol. Het wordt gebruikt als antivries en om spiritus giftig te maken.
- Fenol: een zuurverbinding die giftig is als je hem inhaleert.
- Arsenicum: een sterk kankerverwekkend gif. Het veroorzaakt DNA-schade, onvruchtbaarheid en irritatie van de luchtwegen.
- Koolmonoxide: is een gas dat vrijkomt bij verbranding en zit in de rook die je inademt. Koolmonoxide bindt zich 200 keer zo sterk aan de hemoglobine in de rode bloedlichaampjes als zuurstof. Koolmonoxide verhindert de zuurstofopname in het bloed. Wanneer nicotine en koolmonoxide in combinatie worden gebruikt, neemt het risico op hart- en herseninfarcten sterk toe. Meerokers hebben ook vaker hartaanvallen door het inademen van rook van anderen.
Op welke manier tabak je uiterlijk beïnvloedt
Het roken van tabak kan:
- Geelbruine vlekken op je vingers, tong en tanden
- Het vergroten van de kans op tandverlies, beschadigd tandvlees en een slechte adem
- Het kan je huid slap maken en vroegtijdige rimpels geven
- Zorgen dat je haar zijn natuurlijke glans verliest
Het effect van roken op je gebit
Bijna iedereen weet dat roken slecht voor je longen, hart en bloedvaten is, maar dat het ook slecht voor je tanden is, is misschien nieuw. Tabak bevat teer en nicotine, twee stoffen die in het algemeen je afweer verminderen en je weefsels beschadigen. Ook je tanden kunnen behoorlijk beschadigen door roken.
Nicotine vernauwt je bloedvaten. Daardoor wordt ook je tandvlees minder goed doorbloed, wat ervoor zorgt dat de afweer van je tandvlees slechter wordt. Dat merk je als eerste doordat wondjes in je tandvlees minder goed genezen. De bacteriën in plak kunnen zonder afweer ook bijna ongestoord hun gang gaan. Zo wordt er meer en meer plak gevormd, die na enige tijd verkalkt tot tandsteen. Rokers hebben dus meer last van plak en tandsteen dan niet-rokers. Daarmee hebben ze ook een grotere kans op tandvleesontstekingen. Als rokers tandvleesontstekingen krijgen, zijn dit meestal ergere ontstekingen dan bij niet-rokers. Ook kunnen rokers minder succesvol behandeld worden. Rokers hebben daardoor meer kans om tanden of kiezen te verliezen aan zo’n ontsteking. En als ze eenmaal tanden kwijt zijn, kunnen ze minder vaak een implantaat krijgen.
Stoppen
Roken veroorzaakt ook een slechte adem en verkleuringen op je tanden. Deze verkleuringen lijken op die van koffie en thee, maar ze zijn veel moeilijker te verwijderen. Ook hebben rokers twee tot vier keer meer kans op kanker in de mondholte dan niet-rokers. Alle reden om te stoppen dus. Want al 2-6 weken wordt duidelijk zichtbaar dat stoppen helpt. Het tandvlees verslechtert niet en gaat bloeden. Dat is goed, want zo weet je dat de bloedvaten weer wijder zijn geworden. Als je daarna een goede mondhygiëne hebt, stopt het bloeden en wordt het tandvlees weer helemaal gezond. Hiermee is de kans op tandvleesontstekingen(en alle negatieve gevolgen die daarbij horen) enorm afgenomen. En als je toch tandvleesontsteking krijgt, is de kans dat de behandeling werkt juist toegenomen. Ook de slechte adem verdwijnt na een tijdje.