Ga naar de inhoud

Behandeling van een overactieve blaas: kan Botox helpen?

behandeling overactieve blaas met Botox

Vaak naar de wc moeten om te plassen, constant het gevoel hebben te moeten plassen en urineverlies: het zijn typische symptomen van een overactieve blaas. De aandoening is op zich onschuldig, maar kan wel behoorlijk belemmerend zijn. Helpen oefeningen en medicatie niet? Dan is een behandeling met botox wellicht de oplossing. In dit artikel vertellen we meer over botox bij een overactieve blaas.

Wat is een overactieve blaas?

Iemand met een overactieve blaas moet meer dan gemiddeld naar het toilet om te plassen. Ook typerend voor een overactieve blaas is het gevoel constant te moeten plassen. Vaak is dit ‘loos alarm’ – de blaas is dan vaak nog leeg van het vorige toiletbezoek.

Bij een overactieve blaas trekt de blaas samen zonder dat deze vol is. Óf hij trekt samen zonder een seintje naar de hersenen te sturen, waardoor een toiletbezoek vaak te laat is. Een overactieve blaas komt vaker voor bij oudere mensen en kan ook optreden na een blaasontsteking of een operatie aan de blaas.

Drink je veel caffeïnehoudende drankjes? Dan is de kans groot dat je vaker en sneller naar het toilet moet, maar niet per se een overactieve blaas hebt. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts.

Hoe kan een overactieve blaas worden behandeld?

De eerste stap in de behandeling van een overactieve blaas is het trainen van de blaas. Bij deze zogenaamde blaastraining is het het doel om de plas langer op te houden.

Blaastraining bestaat vaak uit het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspier, in combinatie met het zo lang mogelijk uitstellen naar de wc te gaan. Ook wordt geadviseerd een dagboek bij te houden, met daarin de tijdstippen waarop je op een dag plast. Dit geeft een arts zicht op het probleem.

Wanneer het trainen van de blaas niet het gewenste effect heeft, kan een arts medicijnen voorschrijven die een einde kunnen maken aan de overactieve blaas.

Medicatie tegen een overactieve blaas remt het veelvuldige samentrekken van de blaas en laat de blaas ontspannen. Maar omdat de medicijnen niet door iedereen gebruikt mogen worden en bovendien voor de nodige bijwerkingen (hoofdpijn, een droge mond) zorgen, hebben medici iets anders bedacht tegen een overactieve blaas: botox.

Botox bij een overactieve blaas: hoe werkt dat?

Voor wie geen baat heeft bij blaastraining en wanneer andere medicatie ook niet helpt, is er een oplossing in de vorm van botox. Een botoxbehandeling tegen een overactieve blaas is een relatief veilige behandeling die in 80% van de gevallen zorgt voor een minder actieve blaas.

Botox in de blaaswand

Bij een botoxbehandeling tegen een overactieve blaas worden er botoxinjecties ingebracht in de blaaswand. Omdat dit pijnlijk kan zijn, gebeurt dit in de meeste gevallen onder plaatselijke verdoving.

De behandelend arts kijkt met een kijkbuis in de blaas en bepaalt zo waar de botoxinjecties gezet moeten worden.

Tijdens de behandeling – die maximaal een half uur duurt – worden er met een dunne naald 15 tot 25 botoxprikjes gezet. Na de behandeling kun je gelijk naar huis.

6 tot 12 maanden effect

De klachten die horen bij een overactieve blaas zijn niet direct merkbaar. Vaak merk je binnen een week – maar vaak al na drie dagen – dat je minder vaak het gevoel hebt te moeten plassen. De botox is 6 tot 12 maanden actief, daarna is het effect uitgewerkt. Indien gewenst kan de behandeling worden herhaald.

Risico’s en bijwerkingen

Aan het behandelen van een overactieve blaas met botox zijn nauwelijks risico’s verbonden. De bijwerkingen zijn minimaal.

Het kan zijn dat je na de behandeling bloed in de urine vindt; dit is normaal en zou na een aantal dagen over moeten zijn.

Verder bestaat er een kleine kans op een blaasontsteking en zijn er patiënten die na de botoxbehandeling helemaal niet meer kunnen plassen. Neem in dat geval contact op met een arts. Ook wanneer je last krijgt van buikkrampen en aanhoudend bloed blijft plassen, is het aan te raden bij een arts aan te kloppen.

Tot slot

Een overactieve blaas is een vervelend probleem waarbij je vaak aandrang voelt om te plassen en vaker dan gemiddeld naar de wc moet om te plassen.
Oefeningen om de blaas te trainen kunnen al helpen, maar wanneer dat niet het geval is, wordt in veel gevallen medicatie voorgeschreven. Heeft ook dat niet het gewenste effect? Dan kan botox een uitkomst zijn wanneer je een overactieve blaas hebt.

Via een kijkbuisje worden botoxinjecties in de blaaswand gespoten, wat tot 12 maanden voor een verlichtend effect zorgt. De aandrang om te plassen is kleiner en ook zorgt botox ervoor dat je minder vaak naar de wc hoeft. Bijwerkingen zijn er nauwelijks. Hiermee is een botoxbehandeling tegen een overactieve blaas relatief veilig.