Home Diabetes Verlaagt Appelazijn de Bloedsuikerspiegel?

Verlaagt Appelazijn de Bloedsuikerspiegel?

by Frans Nieuwenhuis
Verlaagt Appelazijn de Bloedsuikerspiegel?

Kan appelazijn, met zijn aantrekkelijke smaak, je bloedsuikerspiegel verlagen? Lees verder om te leren hoe een eetlepel of twee (15-30 ml) azijn bij de maaltijd mensen met diabetes of prediabetes kan helpen hun postprandiale bloedsuiker te verlagen.

Hoe Verlaagt Appelazijn de Bloedsuikerspiegel?

Het is aangetoond dat het consumeren van appelazijn aan het begin van een koolhydraatrijke maaltijd (in een sladressing of verdund met water) de postprandiale bloedglucose verlaagt.

Er zijn verschillende theorieën over hoe dit zou kunnen werken:

  • Het zuur in azijn zorgt ervoor dat de maag langzamer leegloopt, waardoor de afbraak van koolhydraten in de maag wordt vertraagd. Dit voorkomt op zijn beurt zo’n grote stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten.
  • Azijn verhoogt de opname van glucose door de cellen, wat resulteert in een lagere bloedsuikerspiegel.
  • Azijn kan de manier waarop insuline wordt gebruikt verbeteren, waardoor de gevoeligheid voor insuline wordt verbeterd.

Welke Azijn is dan het Beste?

Welke Azijn het Beste?

Het meeste onderzoek om te zien of azijn de bloedsuikerspiegel verlaagt is gedaan met appelazijn, dat wordt gemaakt van het sap van gefermenteerde appels. Het bevat 7 calorieën en 2 gram koolhydraten per eetlepel (15 ml).

Hoeveel Appelazijn?

Probeer één tot twee eetlepels (15-30 ml) appelazijn verdund met water, twee keer per dag bij de maaltijd. Neem de azijn aan het begin van een maaltijd (of voeg het toe aan je maaltijd) om te zien hoe het je bloedsuiker beïnvloedt na het eten. Een andere optie is om de appelazijn te combineren met een ons (28 gram) kaas voor het slapen gaan. Test dan de volgende ochtend je bloedsuiker om te zien wat het effect is op de nuchtere bloedsuikerspiegel.

Voordelen

  • Natuurlijk
  • Betaalbaar
  • Kan extra voordelen voor de gezondheid bieden

Nadelen

  • Kan hypoglykemie veroorzaken
  • Kan na verloop van tijd het tandglazuur aantasten
  • Kan na verloop van tijd erosie van de slokdarm veroorzaken

Gebruik met de nodige voorzichtigheid

Niet aanbevolen voor mensen met gastroparese (trage maaglediging).

Mensen met diabetes type 1 moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van appelazijn om hun bloedsuiker te verlagen. Als je maag zich langzamer leegt, kan het moeilijker zijn om de insulinedoses te beheren. Als je diabetes type 1 hebt, bespreek het gebruik van azijn dan met je diabeteszorgteam voordat je het aan je dieet toevoegt.

De conclusie … verlaagt azijn de bloedsuikerspiegel?

We weten het niet zeker. De hierboven genoemde onderzoeken hadden een kleine steekproefomvang. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of appelazijn een effectieve aanvulling is op de gouden standaard van dieet, beweging en medicatie voor het regelen van de bloedsuikerspiegel bij diabetes.

De regulatie van de bloedsuikerspiegel is uiterst gecompliceerd en zeer individueel. Als je nieuwsgierig bent of je appelazijn aan je voorgeschreven diabetesplan kunt toevoegen, raadpleeg dan eerst je arts.

Tot slot, zoals bij elke verandering in levensstijl, dieet of medicatie, controleer je bloedsuiker vaker als je met appelazijn gaat experimenteren. Azijn kan een wisselwerking hebben met sommige medicijnen.

Related Articles