Wil je nog heel graag een kindje krijgen na je 35e levensjaar? Dan zal je van te voren een aantal belangrijke maatregelen moeten nemen zodat de zwangerschap straks optimaal verloopt. Want het lichaam van de meeste 35-jarigen is in een minder goede conditie dan dat van jongere vrouwen. Ben je boven 35 jaar en wil je zwanger worden of ben je benieuwd of dit nog kan? Als je nog een kinderwens hebt dan is dat zeker niet onmogelijk. Ik informeer je over de risico’s van zwanger worden op oudere leeftijd (want die zijn er wel degelijk) en ook hoe jij je het allerbeste kan voorbereiden op de zwangerschap.
Steeds vaker bevallen vrouwen voor het eerst op hun 35e
Wist je dat zwanger worden op iets oudere leeftijd in Nederland steeds vaker voorkomt?
Uit een CBS onderzoek bleek namelijk dat van alle in 2015 geboren kinderen ruim 24 procent een 35-plusmoeder heeft. In de jaren 70 was dit minder dan 6 procent. Voor ongeveer 29% van de 35-plusmoeders is dit ook het eerste kind. Tegenwoordig beginnen vrouwen gemiddeld later aan kinderen.
Een kindje krijgen is prachtig maar ook spannend en ervoor zorgen is een zware verantwoordelijkheid. Een kind krijgen als je wat ouder bent is een extra uitdaging. Voor alle 35-jarigen of ouder die graag nog een kindje willen krijgen, is het advies dan ook om er alles aan te doen om het risico op problemen en complicaties te voorkomen. Want je hebt immers niet meer het lichaam van een jonge godin…
Gezond gewicht en raak in shape
Het helpt je enorm als je in goede vorm bent voordat je zwanger wordt. Het is met name belangrijk om te zorgen voor een gezond gewicht. Als je te zwaar bent dan is het niet alleen lastiger om zwanger te worden, óók heb je een hoger risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. En zwangerschapsdiabetes kan leiden tot diverse vervelende en zelfs ernstige complicaties.
Stress zorgt voor minder vruchtbaarheid
Het is bewezen dat stress schadelijk is voor de gezondheid van iedereen. Maar als je zwanger wilt worden op of na je vijfendertigste, dan is het extra belangrijk om stress te voorkomen. Waarom? Chronische én acute stress hebben een negatieve invloed op je zwangerschap en ook op de ontwikkeling van de foetus. Leer daarom om stress in jouw leven te beheersen nog voordat je zwanger wordt.
Snel zwanger worden met supplementen
Je kan je lichaam voorbereiden op de zwangerschap. Neem vitaminen (zogenoemde ‘prenatale vitaminen‘) om afwijkingen en ziektes van de foetus te voorkomen. Sowieso moet je (bespreek dit met je huisarts) supplementen nemen die foliumzuur bevatten. Daarmee kan je o.a. spina bifida voorkomen.
Het is belangrijk om al ruim voordat je zwanger wordt gezond te eten. Groenten zijn een belangrijk onderdeel van je voedingspatroon. In groenten zitten allerlei belangrijke mineralen, vitaminen en sporenelementen die zorgen voor een fit en vitaal lichaam. Al deze gezonden stoffen krijgt je baby ook binnen tijdens de zwangerschap.
Lees ook: NuviaLab Female Fertility
Stop met slechte gewoonten!
Het is natuurlijk logisch om direct te stoppen met slechte gewoontes als je zwanger wilt worden. Sowieso lopen vrouwen van 35+ extra kans op het krijgen van complicaties. Dat kan je grotendeels voorkomen met een gezonde levensstijl. Stop met roken nog voordat je zwanger wordt en dat betekent ook dat je rokerige ruimtes moet vermijden. Alcohol is uit den boze! Zelfs al in de eerste week van de zwangerschap kan 1 glas alcohol funest zijn voor de organen van het kindje. Je verhoogt je vruchtbaarheid door niet te roken en geen alcohol te consumeren.
Veel slapen is sneller genezen
Wist je dat voldoende rust nemen en veel slapen tijdens de zwangerschap de bloedstroom naar de baby toe verbetert? Als toekomstig moeder heb je dus wel degelijk veel invloed op de groei van je baby.
Baby’s groeien als de moeder slaapt omdat er dan extra groeihormonen vrijkomen. Zwangere vrouwen moeten tijdens de zwangerschap eerst aan zichzelf denken en dan pas aan anderen. Rust voldoende uit en neem tijdens de zwangerschap in de middag regelmatig een dutje.
Gezondheidsrisico’s
Helaas zijn er bij een zwangerschap zo rond je 35e wel wat meer risico’s op complicaties voor zowel jou als het ongeboren kindje. Zo neemt de kans op zwangerschapsdiabetes toe. Laat je bloedsuiker daarom met regelmaat controleren, beweeg voldoende en blijf een gezonde levensstijl aanhouden.
Ook is de kans op een vroeggeboorte groter. De placenta is dan namelijk van een minder goede kwaliteit. Tevens heb je na je 35e een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging (Pre-eclampsie). Het is belangrijk om dit te voorkomen door je bloeddruk regelmatig te laten controleren. Dit kan tegengegaan worden met de juiste medicatie.