Home Voor Haar Signalen waaraan je een ongezonde vriendschap herkent

Signalen waaraan je een ongezonde vriendschap herkent

by Frans

Je hebt vast weleens gehoord van toxic relationships. Toxic relationships kunnen liefdesrelaties zijn, maar komen ook voor binnen vriendschappen. De volgende vrouwen vertellen welke signalen voor hen aangeven dat ze in een ongezonde vriendschap zitten.

Knoop de volgende signalen goed in je oren want als jij ook in een ongezonde vriendschap zit, moet je hier zo snel mogelijk uit zien te komen.

Toxic vriendschappen

Als je jezelf begeeft in een “giftige” a.k.a. ongezonde vriendschap, is dit emotioneel uitputtend. Wanneer het aankomt op romantische relaties, zijn er bepaalde signalen waaraan je een toxic relationship herkent. Je weet al snel wanneer je partner en jij niet goed voor elkaar zijn en dan is het beter om hieraan te werken of er een punt achter te zetten.

Maar wanneer het aankomt op je vrienden, is het soms een stuk lastiger. Is deze vriend of vriendin echt slecht voor je, of is deze persoon op dit moment gewoon een beetje een slechte vriend of vriendin? Vrouwen die weleens in een toxic vriendschap hebben gezeten, delen hun belangrijkste signalen om ongezonde vriendschappen te herkennen.

1. Als ze je uitputten

“Een simpele regel: als ze me uitputten, zijn ze ongezond voor mij. Een simpele vraag: voel ik mij veilig bij hen, of word ik zenuwachtig van hen? Als ze me zenuwachtig maken, zijn ze toxic.”

2. Als ze geen interesse hebben

“Wanneer jij wel alles weet wat er in hun leven omgaat, inclusief problemen en dergelijken, maar zij niks weten over jouw leven.”

3. Als ze je angstig maken

“Als ze je uitgeput of angstig laten voelen. Heb je het het idee dat je op moet passen met wat je zegt of ben je bang dat je ze boos maakt? En heb je totaal geen zin om ze te zien of spreken? Dan bevind je je in een ongezonde vriendschap.”

4. Als het initiatief vanuit jou komt

“Ben jij degene die constant het initiatief neemt en dingen plant? En ben jij altijd degene die hem of haar benadert? Als je zou stoppen met initiatief nemen, zou je deze vrienden dan nog zien? Als het allemaal van één kant komt, stop er dan mee. Echte vrienden tonen interesse in je en nemen initiatief.”

5. Als ze je tijd verspillen

“Je vrienden zijn giftig als ze geen rekening houden met jouw tijd, en dan heb ik het natuurlijk niet over vijftien tot twintig minuutjes te laat komen. Maar als ze constant minimaal een uur te laat zijn of als ze voor de zoveelste keer last-minute afzeggen, zijn ze jouw tijd niet waard.”

6. Als je niet jezelf kan zijn

“Als je je niet op je gemakt voelt om hen in vertrouwen te nemen, of als je nooit comfortabel bij ze bent. Als je niet jezelf kan zijn, zijn je vrienden toxic.”

7. Als je het jezelf moet afvragen

“Als je bij jezelf moet nagaan of iemand toxic is of als je denkt ‘Ik weet niet of … goed voor mij is’. Als je jezelf deze vragen stelt, is de ander sowieso slecht voor jou. Als je in een gezonde relatie zit hoef je je dit nooit af te vragen. Giftige vrienden zijn vaak heel manipulatief en laten jou vaak voelen alsof jij gek bent. Dus de seconde dat je jezelf moet afvragen of je vriendschap gezond is, zouden je alarmbellen af moeten gaan.”

8. Als ze je onzeker maken

“Je zit in een ongezonde vriendschap als zij respectloos met je grenzen omgaan of als ze je onzeker laten voelen. Je zou nooit druk moeten voelen of op eieren hoeven lopen bij een echte vriend of vriendin. Vrienden laten je op je gemak voelen.”

9. Als je niet met anderen om mag gaan

“Een ongezonde vriendschap herken je wanneer je van hem of haar niet met andere mensen om mag gaan. Maar ook wanneer ze je beledigen of je emoties en belangrijke gesprekken wegwuiven. Heb je het idee dat je niet over je problemen kan praten met ze, maar dat je wel altijd naar hun problemen luistert? Dan is je vriendschap ongezond.”

10. Als ze constant roddelen

“Kan je deze vriend of vriendin vertrouwen? Al ze veel van hun tijd spenderen met het naar beneden halen van hun andere zogenaamde goede vrienden, weet je dat ze hetzelfde doen bij jou.”

Het is moeilijk om te bepalen in hoeverre je vriendschap ongezond voor je is, maar vaak voel je het diep van binnen wel. Vertrouw op je gevoel en ga het gesprek met ze aan. Als ze slecht reageren op je zorgen en emoties, weet je genoeg. Dat bevestigt dan alleen maar jouw voorgevoel en is het tijd om te investeren in andere, waardevolle vriendschappen.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie