Home Haaruitval Wat Te Weten Over een Terugtrekkende Haarlijn bij Mannen en Vrouwen

Wat Te Weten Over een Terugtrekkende Haarlijn bij Mannen en Vrouwen

by Frans
Published: Updated:

Een terugtrekkende haarlijn houdt niet alleen in dat je minder haar hebt. Het is een aandoening dat door verschillende factoren kan worden veroorzaakt. Haarverlies kan voor veel mensen – zowel mannen als vrouwen – een ernstige psychologische impact hebben. Maar wat zijn de oorzaken van een terugtrekkende haarlijn? Zal het verder verergeren? Is er een behandeling die werkt?

Hoe Presenteert Het Haarverlies Zich?

Een terugtrekkende haarlijn kan effect hebben op mannen of vrouwen, maar het komt vaker voor bij mannen. Haaruitval hangt meestal samen met het ouder worden, maar veel jongere mensen ervaren ook een terugtrekkende haarlijn. Haaruitval presenteert zich bij ieder mens anders.

Het verloop van het haarverlies bij mannen

Het hebben van een terugtrekkende haarlijn betekent niet altijd dat een persoon later volledig kaal zal zijn, maar het kan een vroeg teken zijn van een aandoening die mannelijke kaalheid wordt genoemd (oftewel alopecia androgenetica).

Meestal is er een duidelijk patroon dat optreedt wanneer een man zijn haar verliest. Dit is anders bij vrouwen, die vaak een dunner wordende haardos ervaren. Bij mannen treedt het verlies echter meestal op in progressieve stappen, die onder meer kunnen bestaan uit:

 1. een terugtrekkende haarlijn die ongelijk lijkt te zijn…
 2. een merkbare “M” -vorm verschijnt bij de haarlijn.
 3. verlies van haar op de boven- of achterkant van het hoofd (met als gevolg een kale plek).
 4. het gebied met de terugtrekkende haarlijn komt overeen met de kale plek (wat resulteert in grotere gebieden van haaruitval).
 5. volledige kaalheid aan de bovenkant (het enige overgebleven haar verschijnt rond de zijkanten en de achterkant van het hoofd).

Haaruitval en terugtrekkende haarlijn bij vrouwen

Bij vrouwen is het patroon van haaruitval meestal heel anders dan bij mannen. Gewoonlijk ervaren vrouwen niet de typische terugtrekkende haarlijn die doorgaans bij mannelijke kaalheid optreedt.

Tachtig procent van de mannen van Europese afkomst heeft tegen de tijd dat ze 80 jaar oud zijn, last van haaruitval.

 

Bij vrouwen heeft 40% zichtbaar haarverlies tegen de tijd dat ze 40 jaar oud zijn, volgens de American Academy of Dermatology.

 

Vrouwen kunnen een terugtrekkende haarlijn krijgen, maar dit wordt meestal niet geassocieerd met kaalheid bij vrouwen.

Omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat een vrouw een terugtrekkende haarlijn kan krijgen zijn onder andere:

 • Frontal Fibrosing Alopecia: Dit wordt gekenmerkt door een langzaam toenemende haaruitval en een littekenvorming van de hoofdhuid in de buurt van het voorhoofd. Er is geen remedie voor deze aandoening, maar medicijnen die het haarverlies vertragen kunnen in sommige gevallen effectief zijn.
 • Tractie Alopecia: Dit is een geleidelijke uitval van het haar als gevolg van het telkens trekken (van het haar dat terug wordt getrokken in een paardenstaart of een vlecht).

Tekenen dat haaruitval problematisch kan zijn

Het verliezen van haar is een alledaagse gebeurtenis die voor de meeste mensen een onderdeel is van een normale cyclus; het is normaal om ongeveer 100 haren per dag te verliezen. Het haar valt langzaam en geleidelijk uit, daarna groeit er weer nieuw haar aan. Maar sommige omstandigheden kunnen wijzen op een mogelijkheid dat haarverlies problematisch kan zijn.

Bovendien kan te veel zorgen over het verlies van het haar erop wijzen dat u het beste met een arts of zorgverlener kunt praten over uw bezorgdheid.

Oorzaken

Bij het teruglopen van de haarlijn begint het haar uit te vallen als gevolg van beschadiging van de haarfollikels. Onder normale omstandigheden, wanneer het haar op natuurlijke wijze zijn volwassen stadium bereikt, vallen er haren uit en worden deze vervangen door nieuwe haren. Maar wanneer de haarfollikels beschadigd raken, bestaat het risico op het ontstaan van een soort litteken en het risico dat het haar niet meer opnieuw gaat groeien.

Genen zijn de meest voorkomende oorzaak van mannelijke en vrouwelijke kaalheid (ook bekend als androgene alopecia).

Volgens Mayo Clinic is haaruitval meestal gerelateerd aan een of meer van de factoren, waaronder:

 • Genetisch
 • Hormoonveranderingen (door zwangerschap, menopauze, schildklier- of andere hormonale problemen)
 • Medische aandoeningen (zoals alopecia areata, infectieziekten, ovariumtumoren of andere aandoeningen)
 • Hoofdhuidontstekingen
 • Geneesmiddelen of supplementen (zoals medicijnen tegen kanker of artritis of geneesmiddelen tegen jicht, hartproblemen, hoge bloeddruk of depressie)
 • Bestralingstherapie
 • Operaties
 • Zwangerschap
 • Miskraam
 • Stress (een stressvolle gebeurtenis kan haaruitval veroorzaken, maar dit is meestal tijdelijk)

Daarnaast zijn er nog andere factoren die een terugtrekkende haarlijn kunnen veroorzaken zoals:

 • Overmatige haarstyling (waarbij gebruik wordt gemaakt van de warmte van föhnen of krultangen)
 • Kapsels die het haar erg strak trekken (zoals cornrows)
 • Hete olie haarbehandelingen of permanenten
 • Slechte voeding (gebrek aan voldoende eiwitten)
 • Autoimmuunziektes
 • Tumoren (zelden)

Fysieke of Emotionele Stress

Stress kan een belangrijke oorzaak zijn van haaruitval. De naam voor stress-geïnduceerde haaruitval is telogeen effluvium. De aandoening resulteert in het verliezen van enorme hoeveelheden haar elke keer wanneer het haar gekamd of gewassen wordt.

Het is mogelijk dat telogeen effluvium pas lang na een stressvolle gebeurtenis merkbaar wordt. Het kan tot acht maanden duren voor het haarverlies afneemt. Haarverlies als gevolg van stress is meestal tijdelijk, maar kan in sommige gevallen chronisch (langdurig) worden.

Haarverlies Voorkomen

Er zijn enkele preventieve maatregelen die toegepast kunnen worden om te voorkomen dat het haar gaat uitvallen, volgens Mayo Clinic, deze zijn onder andere: het vermijden van kapsels die stevig aan het haar trekken (zoals vlechten, cornrows, paardenstaarten of knotten), het vermijden van het voortdurend trekken, wrijven of verdraaien van het haar, het gebruik van een breed getande kam en het zachtjes borstelen of kammen van het haar, en het vermijden van agressieve chemische behandelingen op de hoofdhuid, zoals permanenten of hete olie behandelingen.

Daarnaast zijn nuttige maatregelen onder meer het vermijden van het gebruik van hete krulspelden en krultangen (en andere verhitte stylingmethoden), het vermijden van medicijnen of supplementen die haaruitval kunnen veroorzaken als dat mogelijk is, het stoppen met roken, het beschermen van het haar tegen langdurige blootstelling aan direct zonlicht (of andere soorten ultraviolet licht), en het gebruik van een koelkapje (voor degenen die chemotherapie gebruiken, kan dit het risico van haaruitval door chemo verlagen).

Let op, als de oorzaak van een terugtrekkende haarlijn van een persoon erfelijk is, kan dit niet worden voorkomen.

Diagnose

Haaruitval kan worden gediagnosticeerd en behandeld door een dermatoloog. De diagnose kan bestaan uit een gedetailleerde voorgeschiedenis om aanwijzingen te ontdekken of de aandoening erfelijk is, een “trektest” om te bepalen hoe gemakkelijk het haar loskomt, een hoofdhuidbiopsie (verwijdering van een klein stukje hoofdhuidweefsel) om het weefsel te controleren op afwijkingen aan de hoofdhuid, en een bloedtest om te screenen op medische aandoeningen die kunnen leiden tot haaruitval (zoals schildklieraandoeningen).

Behandeling

De behandeling van een terugtrekkende haarlijn hangt af van de oorzaak. Als een aandoening zoals een ziekte aan de schildklier ertoe leidt dat een persoon zijn haar verliest, zou de behandeling betrekking hebben op het aanpakken van de onderliggende oorzaak – het schildklierprobleem.

Als een immuunziekte (zoals alopecia areata) de oorzaak is van haaruitval, kunnen steroïdeninjecties in de hoofdhuid helpen.

Rogaine (Minoxidil)

Gewoonlijk wordt Rogaine (minoxidil) gebruikt om haarverlies te vertragen, of in sommige gevallen om het om te keren. Houd er rekening mee dat Rogaine meestal alleen effectief is in het terugtrekken van de haarlijn die gekoppeld is aan mannelijke kaalheid en niet werkt bij andere vormen van haaruitval. Ook staat Rogaine erom bekend dat het effectiever is om het haar in kleine hoeveelheden te herstellen dan in zeer grote gebieden van de hoofdhuid, dus een vroeg gebruik van Rogaine zal waarschijnlijk de beste resultaten opleveren.

Andere Soorten Behandelingen

Andere behandelingsopties zijn onder andere een medicijn genaamd Propecia (gericht op het bevorderen van de haargroei). Deze medicatie kan een aantal ernstige bijwerkingen hebben, zoals een mogelijk verhoogd risico op prostaatkanker. (Dit is echter controversieel); het is uitsluitend voor mannen omdat het gaat om het blokkeren van DHT uit het testosteron (een mannelijk hormoon). Men vermoedt dat DHT de haargroei bij mannen remt. Het heeft ook controversiële associaties met depressie en seksuele bijwerkingen.

Platelet Rich Plasma (PRP) therapie voor haaruitval is een medische behandeling in drie stappen waarbij iemands bloed wordt afgenomen, bewerkt en vervolgens in de hoofdhuid wordt geïnjecteerd. Deze therapie wordt gebruikt voor het genezen van gewonde pezen, gewrichtsbanden en spieren.

Chirurgisch haarherstel (omvat een transplantatie van de haarzakjes) is een andere optie die door sommigen wordt gekozen, evenals lasertherapie ( wat kan helpen om mannelijke kaalheid te verminderen), het nemen van Dritho-Scalp (een geneesmiddel op recept dat nieuwe haargroei bevordert bij sommige mensen), en corticosteroïden (een geneesmiddel op recept dat de inflammatie rond de haarzakjes vermindert, waardoor er nieuw haar kan groeien. Uiteraard dient u eerst met uw arts te overleggen voordat u met welk medicijn of supplement dan ook begint.

Biotine, een supplement dat vaak wordt aangeprezen als een middel om haaruitval te verminderen, wordt in feite niet ondersteund door wetenschappelijke bewijzen.

Essentiële oliën worden ook vaak gebruikt (voorstudies hebben aangetoond dat lavendelolie en pepermuntolie net zo effectief kunnen zijn als Rogaine voor de hergroei van het haar).

Onderzoek

Een onderzoek naar de effectiviteit van Rogaine (minoxidil) voor de behandeling van mannelijke kaalheid toonde aan dat minoxidil, 5% topische behandeling effectiever was dan de 2 procent minoxidil of dan een placebo, voor nieuwe haargroei. In feite groeiden bij mannen 45 procent meer haar rond week 48 dan degenen die gebruik maakten van de 2 procent topische minoxidil. Bron: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01145625

Een ander onderzoek ontdekte dat muizen behandeld met essentiële olie van pepermunt duidelijke tekenen van hergroei van het haar hadden. Een modelstudie met muizen in 2016 onthulde vergelijkbare resultaten toen muizen werden behandeld met lavendelolie. Hoewel menselijke studies nodig zijn om deze bevindingen te bevestigen, kunnen deze 2 onderzoeken met essentiële olie voorlopige informatie leveren voor degenen die een natuurlijke behandeling voor het terugtrekken van de haarlijn zoeken.

Psychologische Problemen door Haaruitval

De emotionele reactie op het verlies van het haar kan zeer ingrijpend zijn. In feite zijn er veel studies en onderzoeken uitgevoerd om de impact van het haarverlies op de geestelijke gezondheid te evalueren. Een dergelijk onderzoek bij 2.000 mannen in de Verenigde Staten ontdekte dat er een nauw verband kan bestaan tussen de werkidentiteit van een man en zijn haar.

In een ander onderzoek bleek dat maar liefst acht op de tien ondervraagde mannen de look van hun haar belangrijk vonden, waardoor ze er professioneel uitzagen en zich zelfverzekerd voelden.

Een woordvoerder van een dermatoloog vertelde de BBC News: “De onderzoekers zeggen dat haaruitval een veelvoorkomende aandoening is en dat het aanzienlijke schade kan toebrengen aan de geestelijke gezondheid, waaronder verlies van eigenwaarde en zelfvertrouwen”.

Tot Slot

Hoewel het hebben van een terugtrekkende haarlijn vaak grote zorgen baart voor zowel mannen als vrouwen, hebben veel mensen ontdekt dat dit niet totaal hopeloos is. Er zijn nieuwe medische behandelingen en procedures aan de horizon die kunnen helpen om het proces van een terugtrekkende haarlijn te vertragen. Het raadplegen van een dermatoloog of een andere zorgverlener kan een persoon met een terugtrekkende haarlijn helpen om de oorzaak van de aandoening volledig te begrijpen en een duidelijk beeld te krijgen van de beschikbare behandelingsmogelijkheden.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie