Home Haaruitval Haaruitval bij vrouwen, wat valt er tegen te doen?

Haaruitval bij vrouwen, wat valt er tegen te doen?

by Frans

Haaruitval is niet alleen voor mannen een probleem. Ook vrouwen kunnen kampen met een dunner wordende haardos of zelfs kaalheid. Vaak gebeurt dit na het veertigste levensjaar. En dat ligt gevoelig, een vrouw ‘hoort’ immers volle, lange en gezonde lokken te hebben. Gelukkig zijn er een aantal dingen die haaruitval en dunner wordend haar kunnen voorkomen of verminderen.

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Er wordt vaak gedacht dat haaruitval alleen een mannenprobleem is, maar dat is niet zo. Een verandering in het hormoon testosteron leidt tot haaruitval bij mannen. Wanneer dit hormoon wordt omgezet in dihydrotestosteron, stopt de haarwortel met het produceren van haren.

Haaruitval is ook een gevolg van hormonen bij vrouwen. Vrouwen die weinig vrouwelijke hormonen (oestrogenen) in hun bloed hebben, en meer mannelijke (testosteron) hebben sneller last van haaruitval en dunner wordend haar. Maar haaruitval bij vrouwen is ook grotendeels het gevolg van een levensstijl. Bij vrouwen hebben factoren zoals stress, hormoonschommelingen, de anticonceptiepil, medicijnen en het onvoldoende consumeren van vitaminen en proteïnes een negatieve invloed op de kwaliteit van het haar. Bovendien kunnen ziektes, zoals diabetes of een slecht werkende schildklier, de kwaliteit van het haar negatief beïnvloeden.

Soorten haaruitval

Haaruitval bij vrouwen kun je onderscheiden in de volgende categorieën:

  • Tijdelijke haaruitval door stress
    Bij hevige fysieke of psychische stress kan haaruitval optreden. Door de stress stoppen de haarwortels met groeien en komen ze in de rustfase van de haargroeicyclus terecht. Hierdoor vallen haren sneller en makkelijker uit dan ‘normaal’. Bijvoorbeeld bij het borstelen of douchen. Deze haaruitval kan enkele maanden tot jaren duren, afhankelijk van hoe lang de stress duurt. Om haaruitval door stress tegen te gaan, kan men tijdelijk vitamines of voedingssupplementen slikken die speciaal ontwikkeld zijn om haaruitval tegen te gaan.
  • Plaatselijke kaalheid (Alopecia)
    Soms treedt er alleen haaruitval op, op bepaalde plekken op het hoofd. Dit zijn vaak ronde of ovale plekken die geheel kaal zijn. De oorzaak van de plaatselijke kaalheid is tot op heden niet duidelijk, al lijkt er een sterke link te zijn met auto-immuunziektes aan bijvoorbeeld de schildklier. Hoe de kale plekken zich ontwikkelen is niet te voorspellen. Soms worden ze groter, soms kleiner en soms verdwijnen ze of keren ze terug. Om dit soort haaruitval tegen te gaan, kan men tijdelijk vitamines of voedingssupplementen slikken die speciaal ontwikkeld zijn om haaruitval tegen te gaan. Ook kan gebruik worden gemaakt van camouflagetherapie om de kale plekken minder zichtbaar te maken.
  • Haaruitval bij de voorste haarlijn
    Haaruitval en kaalheid bij de voorste haarlijn komen vaak voor tijdens of na de menopauze. Dit soort haarverlies kan doorlopen tot boven de oren. Ontstekingen in de haarfollikels zijn hier de oorzaak van en kunnen leiden tot permanent haarverlies. Waarom de ontstekingen optreden is nog steeds niet duidelijk. De enige manier om het te behandelen is door zo snel mogelijk de ontstekingen te remmen, bijvoorbeeld met een corticosteroïdenlotion.
  • Blijvend haaruitval door belemmering doorbloeding
    Wanneer de haren heel erg worden strakgetrokken door bijvoorbeeld haarextensions, weave en het invlechten van haren, dan kan er haaruitval optreden. Extreem hard en lang trekken aan haren, zorgt ervoor dat de doorbloeding wordt belemmerd. Hierdoor worden de haarfollikels aangetast.
  • Geleidelijke haaruitval door hormonen (androgenetische alopecia)
    Bij deze vorm van kaalheid wordt de haarfollikel met de jaren steeds kleiner en smaller. Ook de haren die uit de follikels groeien worden hierdoor smaller. Vaak voltrekt dit proces zich heel geleidelijk, waardoor het haar steeds een beetje dunner wordt. Na vele tientallen jaren kunnen de haarfollikels stoppen met groeien en dan kan het haar soms snel dunner worden. Vrouwen die last hebben van deze vorm van kaalheid, androgenetische alopecia, zijn extra gevoelig voor testosteron, en krijgen daarom te maken met dunner wordend haar. De behandeling kan variëren van hoofdhuiddruppels die de werking van testosteron op de haarwortel tegen gaan, tot hormonale therapie.

Voorkomen van haaruitval of dun worden van het haar

Met de volgende tips houd je je haar mooi, vitaal en gezond.

  • Voeding – De basis van mooi haar ligt in goede voeding of voedingssupplementen, het drinken van voldoende water, niet roken en geen drugs en alcohol gebruiken. Omega-3 vetzuren maken je haar sterker en glanzend. Je vindt omega-3 vetzuren in vette vis, zoals zalm en haring, maar ook in zaadjes (lijnzaad, sesamzaad). Vitamine A, B en C zorgen ook voor mooier haar en dit kun je vinden in groenten en fruit. De mineralen zink en ijzer bevorderen de haargroei. Deze vind je in volkoren producten zoals zilvervliesrijst en volkoren brood. Ook proteïnen en calcium (eiwitten) zijn belangrijk, deze zorgen voor een sterke en volle haardos. Proteïnen vind je in ei, vlees, vis, sojaproducten, noten en peulvruchten. Calcium vind je in zuivelproducten.
  • Goede doorbloeding en weinig stress – Veel bewegen en sporten is goed voor de doorbloeding van het hele lichaam, dus ook voor je hoofdhuid. Daarnaast doe je er goed aan om je hoofdhuid eens in de zoveel tijd lekker te masseren, voor plaatselijke doorbloeding van de hoofdhuid. Om je huidkwaliteit te verbeteren, is het ook belangrijk om zo min mogelijk te stressen. Probeer vaker te ontspannen door bij een masseur langs te gaan of praat bij emotionele problemen met vrienden, je partner of een psycholoog.

Haartransplantatie bij vrouwen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus doe je er goed aan om al op jonge leeftijd bovenstaande tips op te volgen. Is het voor jou echter al ’te laat’ en heb je erg veel last van kaalheid? Dan kun je altijd nog overwegen om een transplantatie te ondergaan. Bij een haartransplantatie worden hoofdharen van een goed behaard gedeelte overgebracht (getransplanteerd) naar het minder behaarde deel van je hoofd. Hierdoor lijkt het alsof je overal weer evenveel haar hebt.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie