Home Haaruitval Hoe De Meest Voorkomende Oorzaken van Haaruitval bij Mannen te Behandelen

Hoe De Meest Voorkomende Oorzaken van Haaruitval bij Mannen te Behandelen

by Frans Nieuwenhuis
haaruitval bij mannen

Als men kaal begint te worden, kan het voelen alsof je een stuk van je identiteit verliest. Inzicht in de oorzaak van overmatige haaruitval kan je helpen om te beslissen of de behandelmogelijkheden juist zijn voor jou of dat het haar vanzelf terug zal groeien. Hier zijn enkele veel voorkomende oorzaken van haaruitval bij mannen.

Operatie of Ziekte

Als je onlangs een zware operatie hebt ondergaan of herstellende bent van een ernstige ziekte, is haaruitval normaal. Bron: https://www.aafp.org/afp/2017/0915/p371.html Veel mensen ervaren een aantal weken na een zware operatie of na ziekte een dramatisch niveau van haaruitval. Hoewel het haarverlies overmatig kan lijken, is het eigenlijk niet meer dan een reactie op een specifieke gebeurtenis en zal het haar na verloop van tijd weer herstellen.

Medicatie

Sommige bloedverdunners en veel chemotherapie medicijnen die bij kankerbehandelingen worden gebruikt, staan erom bekend dat ze haaruitval veroorzaken. Bron: https://link.springer.com/article/10.1007/s40801-015-0056-z Haar komt meestal terug als de medicatie stopt. Sommige anti-depressiva kunnen ook leiden tot haaruitval en te veel vitamine A kan hetzelfde effect hebben.

Lees ook: Profolan review en ervaringen

Hormonale Onevenwichtigheden

Testosteron is een hormoon dat onder andere verantwoordelijk is voor een diepere stem, spiergroei en geslachtsdrift. Wanneer je lichaam testosteron omzet in het minder nuttige dihydrotestosteron (DHT), kun je last krijgen van haaruitval.

DHT valt de haarzakjes aan en laat ze krimpen, wat kan leiden tot dunner wordend haar of haaruitval.

Problemen met de Schildklier

Patiënten met hyperthyreoïdie hebben vaak last van haaruitval door een versnelde omzetting van testosteron in DHT.  Ook mensen die een schildklierbehandeling ondergaan, zijn niet immuun voor haaruitval als gevolg van hun aandoening.

Stress

Als je thuis of op het werk onder grote druk staat, kun je je haaruitval misschien aan stress wijten. Overmatige fysieke of emotionele stress kan ervoor zorgen dat je haar niet meer normaal groeit, en twee of drie maanden later uitvalt.  Gelukkig is haaruitval door stress meestal niet blijvend.

Alopecia Areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte dat ook door stress wordt verergerd. Bron: https://www.nature.com/articles/nrdp201711 Het veroorzaakt haaruitval in ronde plekken op de hoofdhuid en elders op het lichaam doordat het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt. Ongeveer 5% van de mensen met alopecia verliest haar op hun hele hoofdhuid. Normaal gesproken groeit het haar weer aan, maar het komt regelmatig voor dat het haar opnieuw gaat uitvallen.

Andere oorzaken

Bepaalde schimmelinfecties kunnen allemaal leiden tot haaruitval. Haaruitval kan ook wijzen op een onderliggend probleem zoals diabetes of lupus. Omdat het niet altijd mogelijk is de oorzaak van snel of overmatig haarverlies te achterhalen, is het altijd de moeite waard medisch advies in te winnen om de oorzaak van je haarverlies vast te stellen.

Related Articles