Bezig met spieren opbouwen? Let op je eetpatroon!
Veel mensen denken dat het enige wat je moet doen om een indrukwekkend gespierd lichaam te krijgen is dat je alleen maar gewichten moet tillen. Dat het inhoudt dat je regelmatig naar de sportschool moet gaan om zware oefeningen te doen, maar dit is niet het geval.
Wil je echt op een goede manier spieren kweken, dan heb je namelijk meer nodig dan een zwaar trainingsschema voor in de sportschool.
Naast het uitvoeren van de juiste oefeningen, heb je namelijk ook de juiste voedingsschema nodig om spiermassa op te bouwen en zeker als je een beginnende krachtsporter bent.
Lees ook: Mass Extreme
Waarom de juiste voeding zo belangrijk is voor het laten groeien van spiermassa en welke voeding je het beste kunt gebruiken voor en na het sporten, lees je op deze pagina.
Zo kun je de informatie op deze pagina eenvoudig gebruiken als naslagwerk voor je training voor zowel in de sportschool als thuis, zodat je zeker weet dat je de juiste resultaten behaalt en jouw doelen bereikt.
Het belang van goed eten
Wie zijn of haar doelen wil bereiken in de sportschool, moet meer doen dan slechts het volgen van een krachttrainingsschema. Wil je dat jouw lichaam echt meer spieren krijgt, dan is het namelijk belangrijk om jouw lichaam te ondersteunen bij het maken van spieren.
Dit doe je door voldoende rust te nemen, zodat niet alleen je spieren rust krijgen en herstellen, ook geef je je centrale zenuwstelsel rust die er eigenlijk ook voor zorgt dat jij het zware gewicht kan optillen. Ook is het erg handig om voor en na het sporten pasta/rijst, kip/kwart te nuttigen.
Wat is het juiste eetschema om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en waar zorg het voor? Eiwitten in producten zorgen er namelijk niet alleen voor dat het immuunsysteem van het lichaam verbetert, maar ook dat de spieren sneller herstellen en groeien. Heb je bijvoorbeeld je armen getraind in de sportschool, dan kun je ervoor zorgen dat je spieren na de training herstellen door een bak kwart of een stuk kip te eten.
Als je het echte werk wil is het handig om een pak kip plakjes te eten. Vindt je dit te extreem, dan is het handig om deze tekst verder te lezen voor een andere oplossing. Wel moet je onthouden dat je niet binnen een dag al resultaat ziet. Door kip, kwart, ei, tonijn enz. te eten zal het de spiergroei bevorderen. Hier gaat dus uiteindelijk wel een paar weken tot maanden inzitten (ligt eraan hoe hard je traint uiteraard).
Wie snel spieren wil kweken, komt er dan ook niet onderuit om deze producten te eten. Doe je dit niet, dan duurt het namelijk veel langer en zal het resultaat ook teleurstellend zijn als je na een maand op de weegschaal gaat staan.
Als jij dus naar de sportschool gaat of je doet aan fitness thuis en je let niet op wat je eet, dan ga je eigenlijk voor niets naar de sportschool. Het is geen dieet het is een manier van leven.
Eet de juiste producten: volg een schema!
Als je zeker wil weten dat je de juiste voedingsmiddelen nuttigt om jouw doelen te bereiken in de sportschool, is het verstandig om een schema te volgen. Een voedingsschema is een schema dat je iedere dag precies vertelt wat je moet eten in de vorm van diverse recepten. Je kunt een schema volgen voor een maand, maar er zijn ook schema’s die je op de lange termijn kunt volgen.
Lees ook: Eiwitdieet Schema
Zeker als je op de lange termijn doelen wil bereiken met gewichtheffen, is het belangrijk om een schema met diverse voedzame producten en ingrediënten te volgen om spieren te kweken en dus op te bouwen.
Volg je een schema, dan is het dus belangrijk dat je je aan de regels van dit schema houdt. Hoe beter je op je eten let, des te beter je resultaten ziet in de sportschool of thuis. Smokkel je hier en daar met het schema, dan betekent dit in de praktijk dus dat je langer bezig bent om je doelen te bereiken.
Het geld eigenlijk zoals bij het afvallen, eet je ongezonder en sport je minder, dan is dit uiteindelijk op de weegschaal te zien. Hoe je krachttraining het beste kan zien is het niet zien als een dieet maar zoals ik hierboven al beschreven had een manier van gezonder leven. Het exact volgen van een schema is dus erg belangrijk vooral in het begin en zeker als je serieus aan de slag wil gaan.
Het juiste voedingsschema voor een mooie spiergroei!
Een grote fout die veel sporters maken, is dat er alleen na de training gegeten wordt. Het klinkt misschien logisch om na het sporten goed te eten, maar ook voor het sporten heeft je lichaam energie nodig. Deze energie wordt namelijk gebruikt tijdens het sporten, zodat je een flinke work-out kan volgen.
Het is handig om altijd te beginnen met koolhydraten zoals pasta na het sporten. Tijdens het sporten is het handig om een fles water te nuttigen en je te focussen op je training in plaats van je eetlust. Je hebt van je eetlust toch geen las als je voordat je naar de sportschool gaat genoeg gegeten hebt.
Producten die je prima kan eten voor het sporten (vooral voor) zijn ei, vlees, vis, groenten (gestoomd of met gezonde vetten als visolie en/of kokosolie), avocado, quinoa, havermout of een eiwitrijke snack. Door dit eetpatroon te volgen krijgt jouw lichaam voldoende energie om te kunnen sporten in de sportschool of thuis, zonder dat je tijdens het trainen last krijgt van steken in de maagstreek.
Overigens is het wel verstandig om niet direct na het eten te gaan sporten, maar ongeveer 1,5 uur te wachten tot je naar de sportschool gaat of dat je thuis aan de gewichten gaat zitten.
Hulp nodig? Gebruik het juiste eetpatroon
Het eten van de juiste ingrediënten om de krachttraining te bevorderen kan vrij lastig zijn. Zo kunnen bepaalde etenswaren erg gezond lijken, maar in feite afbreuk doen aan jouw zware training in de sportschool. Daarnaast zijn er ook weer middelen die een slechte reputatie hebben, maar eigenlijk heel gezond zijn om te eten als je aan gewichtheffen doet.
Vind je het lastig om de juiste eetpatroon aan te houden voor spieropbouw, maar wil je wel zeker weten dat je jouw training zo goed mogelijk ondersteunt? Ga dan niet alleen aan de slag, maar gebruik een receptenboek voor krachttraining.
Gebruik je een boek voor recepten, dan weet je precies welke voedingsmiddelen er goed zijn voor je training. Daarnaast krijg je ook inspiratie voor diverse mogelijkheden om een goed eetpatroon aan te houden.
De gerechten die je in het boek vindt, zijn overigens zowel geschikt voor maaltijden als ontbijt, lunch en diner als voor kleine maaltijden als snacks en smoothies.
Kortom: het kookpakket vertelt je precies wat je wel en niet mag eten en geeft je bovendien inspiratie om lekkere en gezonde gerechten voor je training klaar te maken.
Op het internet bijvoorbeeld bij bol.com zijn talrijke van dit soort receptenboeken voor krachtsport te vinden.