Home Huidverzorging Neus-lippenplooi verminderen? Behandelingen vergeleken

Neus-lippenplooi verminderen? Behandelingen vergeleken

by Frans

Het is een rimpel die behoorlijk aanwezig is en waar veel mensen mee te maken krijgen: de neus-lippenplooi. Deze rimpel loopt van de neus richting de mondhoeken en wordt als vervelend ervaren omdat-ie je uiterlijk voor een groot deel bepaalt. In dit artikel gaan we in op de neus-lippenplooi. Hoe kom je aan deze rimpel, kun je ‘m voorkomen en hoe behandel je de neus-lippenplooi?

Wat is de neus-lippenplooi?

De neus-lippenplooi loopt vanaf de neus(vleugels) met een boog richting de mondhoeken. Artsen noemen de neus-lippenplooi ook wel de nasolabiale plooi.

Iedereen heeft van nature een subtiele neus-lippenplooi, maar naarmate je ouder wordt, kan deze dieper en zichtbaarder worden. Vaak begint het met een oppervlakkige rimpel, maar de rimpel kan zich door de jaren heen ontwikkelen tot een echte, diepere plooi.

Bij de één wordt de neus-lippenplooi al dieper in de twintiger jaren, terwijl een ander er pas rond zijn vijftigste mee te maken krijgt. Of je een aanwezige neus-lippenplooi krijgt en hoe diep deze is, is afhankelijk van verschillende factoren. De neus-lippenplooi wordt ook wel neus-lippenlijn, lachlijn of nasolabiale plooi genoemd.

Neus-lippenplooi en marionetlijnen

Hoewel ze beide in de buurt van de neus en mond zitten, dient de neus-lippenplooi niet verward te worden met marionetlijnen.

Neus-lippenplooi en marionetlijnen

Het verschil tussen de neus-lippenplooi en marionetlijnen.

Marionetlijnen zijn rimpels die vanaf de mondhoeken naar beneden lopen, richting de kin. Wat deze rimpels gemeen hebben, is dat ze je een boze of verdrietige uitstraling kunnen geven. Precies om die reden wordt de neus-lippenplooi als hinderlijk ervaren.

De oorzaak van neus-lippenlijnen

Algehele huidveroudering is de voornaamste oorzaak van de neus-lippenplooi. Naarmate je ouder wordt, nemen de elasticiteit en het volume van de huid af. Je huid gaat meer ‘hangen’, waardoor rimpels haar intrede doen. Dit is rondom de mond goed te zien aan de neus-lippenplooi.

Het verouderen van de huid wordt in een stroomversnelling gebracht wanneer je rookt, alcohol gebruikt en veel in de zon zit. Deze factoren hebben een negatief effect op de huid en het verouderingsproces.

De neus-lippenplooi kan ook worden veroorzaakt door:

  • Het krimpen van de schedel.
  • Spierbewegingen rondom de mond.

Krimpen van de schedel

Tussen de 30 en 40 jaar krimpen de botten in ons lijf, waaronder de schedel. Het kaakbot wordt wat kleiner, de jukbeenderen krimpen en ook het bot rondom de neus vermindert in volume. Het resultaat? De huid zit minder strak rondom de schedel, waardoor de huid verslapt en rimpels zichtbaarder worden. Door het krimpen van de schedel wordt de neus-lippenplooi dieper en duidelijker zichtbaar.

Spierbewegingen rondom de mond

Praten, eten, lachen: de spieren rondom de mond zijn constant in beweging. Naar verloop van tijd zorgt dit voor blijvende rimpels. Vergelijk het met fronsen. Hoe meer je fronst, hoe groter de kans op een (blijvend) fronsrimpel in het voorhoofd.

Neus-lippenplooi voorkomen

Huidveroudering kunnen we niet tegengaan en ook het bewegen van de spieren is niet iets wat je kunt uitschakelen. De neus-lippenplooi is dus amper te voorkomen.

Wél kun je de huid een handje helpen. Dit doe je door UV-schade – de nummer één rimpelveroorzaker – te voorkomen en zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Wanneer je wel naar buiten gaat, doe je er verstandig aan je in te smeren met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

Daarnaast draagt een gezonde lifestyle bij aan het jong en gezond houden van de huid. Vermijd alcohol en sigaretten, eet gezond en gevarieerd en slaap voldoende.

De neus-lippenplooi laten behandelen

Welke behandeling wordt ingezet om de neus-lippenplooi minder te doen opvallen, is afhankelijk van de diepte van de rimpel en de oorzaak van de plooien. Is de rimpel nog niet zo diep? Dan zal een arts een andere ingreep adviseren dan wanneer de neus-lippenplooi al erg aanwezig is. Ook is het bepalend of de neus-lippenplooi is veroorzaakt door sterk volumeverlies van de huid.

Fillers tegen neus-lippenplooi

Met een filler op basis van hyaluronzuur kan de neus-lippenplooi op natuurlijke wijze worden opgevuld. Dit is met name een veelgebruikte toepassing wanneer er nog geen sprake is van een diepe plooi, maar er (beginnende) lijnen zichtbaar zijn.

Bij een fillerbehandeling wordt de rimpel als het ware opgevuld, waardoor deze minder zichtbaar wordt. Het effect van een filler houdt zes tot twaalf maanden; daarna kun je de behandeling herhalen om de neus-lippenplooi opnieuw te verdoezelen.

Liften van de wangen tegen neus-lippenplooi

In veel gevallen worden nasolabiale plooien veroorzaakt door volumeverlies van de huid, en dan met name bij de jukbeenderen. Door het afnemen van volume bij de jukbeenderen, zakt de huid naar beneden. Dit zorgt voor hamsterwangen en een vaak bijbehorende neus-lippenplooi. Door de huid te liften, geef je je gezicht volume terug, waardoor de neus-lippenplooi niet meer opvalt.

Het liften van de huid geeft vooral bij een diepe neus-lippenplooi een mooi resultaat. Je kunt kiezen voor een S-lift (mini-facelift) of een MACS-lift. Een cosmetisch arts kan je vertellen wat voor jou de beste keuze is. Het kan voorkomen dat het liften van de huid wordt gecombineerd met een filler.

Waarom geen botox?

Botox wordt veelal ingezet om zogenoemde dynamische rimpels tegen te gaan. Dynamische rimpels worden veroorzaakt door spierbeweging. Denk aan kraaienpootjes (door lachen) en fronsrimpels (door het optrekken van de wenkbrauwen, fronsen). Hoewel spierspanning meespeelt bij het ontstaan van de neus-lippenplooi is de hoofdoorzaak veroudering en volumeverlies. Om die reden wordt de neus-lippenlijn gezien als een statische rimpel. Deze zijn niet goed te behandelen met botox. Bij statische rimpels wordt veelal gekozen voor fillers.

Kort samengevat

Iedereen heeft – in meer of mindere mate – een neus-lippenplooi (nasolabiale plooi). Vaak begint het als een subtiele rimpel, maar naarmate de jaren vorderen, kan de rimpel uitgroeien tot een diepe plooi. De neus-lippenplooi loopt van de zijkant van de neus in een boog richting de mondhoeken. Een andere naam voor de neus-lippenplooi is lachlijn, neus-lippenlijn of nasolabiale plooi.

De voornaamste oorzaak van de neus-lippenlijnen is huidveroudering. Wanneer je ouder wordt, verliest je huid volume en elasticiteit. De huid gaat meer hangen en rimpels verschijnen. Ook wordt onze schedel kleiner naarmate we ouder worden. Dit zorgt ervoor dat je huid ‘losser’ gaat zitten en de huid verzakt. Ook spierbeweging speelt mee.

Je kunt de neus-lippenplooi behandelen met een filler. Door de filler te injecteren in de plooi zal deze worden opgevuld en minder opvallen. Dit resultaat houdt zes tot twaalf maanden. Echter is dit een behandeling die vooral wordt aangeraden wanneer de plooi nog niet heel diep is.

Is de neus-lippenplooi al erg aanwezig? Dan kan het meer effect hebben om de huid van de wangen te liften. Door de huid te liften, krijgt je gezicht meer volume en valt de plooi minder op. Soms wordt het liften van de huid gecombineerd met het opvullen van de plooi met een filler.

Botox wordt niet ingezet bij de neus-lippenplooi. Dit omdat botox vooral effectief is bij dynamische rimpels; rimpels die worden veroorzaakt door spierspanning (lachen, fronsen).

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie