Home Snurken Wat is het Verband tussen Overgewicht en Snurken?

Wat is het Verband tussen Overgewicht en Snurken?

by Frans
Published: Updated:

Overgewicht en snurken – Overgewicht wordt in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen. Maar overgewicht of obesitas kan ook een ander belangrijk onderdeel van je gezondheid beïnvloeden: je slaapgewoonten.

Veel onderzoeken tonen aan dat mensen met overgewicht en obesitas minder slapen dan mensen met een lager BMI.

Een van de dagelijkse problemen die vaak geassocieerd wordt met overgewicht is snurken.

Snurken is een veel voorkomende aandoening die iedereen kan treffen, hoewel het vaker voorkomt bij mannen en mensen met overgewicht. Snurken wordt meestal erger naarmate je ouder wordt.

Wat is Snurken?

Snurken is een verstoorde slaap waarbij je niet genoeg zuurstof krijgt. Het kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar de aandoening verergert bij mensen met overgewicht en met het vorderen van de leeftijd.

Het leidt tot slaapapneu waarbij de ademhaling 10 seconden stopt en dit proces de hele nacht kan doorgaan, wat resulteert in een lage hoeveelheid zuurstof in het bloed.

Naast slaapapneu zijn de andere bijwerkingen van de aandoening slaaptekort, prikkelbaarheid, hartproblemen en ademhalingsproblemen.

Is Overgewicht Gerelateerd aan Snurken?

De National Sleep Foundation beschrijft een aantal verschillende factoren die snurken kunnen veroorzaken, met name de huig en het zachte gehemelte.

Normaal gesproken, als we slapen, gaan onze keelspieren in een ontspanningsstand en valt de tong naar achteren.

Als iemand zwaarlijvig of ouder is, heeft hij of zij vaak extra vetweefsel rond de nek of losse keelspieren die de ademhaling kunnen belemmeren. Hoe nauwer de luchtweg, hoe groter de trilling en hoe luider het snurken.

Wat kan Helpen?

Een van de meest voorkomende oorzaken van snurken is iets wat je zelf in de hand hebt – je levensstijl. Van het behouden van een gezond gewicht, het vermijden van roken en alcohol, en het aannemen van een goede slaaphouding, tot misschien zelfs het veranderen van je kussen, kun je snurken onder controle houden.

 1. Door een hoger kussen te kiezen breng je je hoofd omhoog terwijl je slaapt, wat het snurken kan helpen verminderen.
 2. Gezondheidsexperts geloven dat hygiëne ook een belangrijke rol kan spelen bij het beteugelen van snurken. Zorg ervoor dat je omgeving schoon en stofvrij is. Dit kan luchtweginfecties of allergieën afweren die anders aandoeningen kunnen veroorzaken die een belemmerende ademhaling in de hand werken.
 3. Er wordt ook aangenomen dat je het innemen van kalmerende middelen of pijnstillers voor het slapengaan moet vermijden.
 4. Het vrijmaken van de neuspassages of het gebruik van neusspoelingen met zoutoplossing vlak voor het slapen gaan kan ook helpen, en in sommige gevallen kunnen ook neusstrips worden gebruikt.
 5. Drink voldoende water en blijf gehydrateerd. Studies hebben aangetoond dat een gebrek aan hydratatie ervoor zorgt dat neussecreties plakkerig worden, waardoor het moeilijk kan zijn om goed te ademen.

Lees ook: Snoran Plus Review: Voor een Vredige Nachtrust!

Yoga Houdingen Voor Snurken

Yoga is een van de effectieve manieren om de gevoeligheid voor snurken te behandelen.

Zolang iemand yoga beoefent, zijn de heilzame effecten zichtbaar in de persoon.

Het resultaat is heel positief en verbazingwekkend als je yoga voor een langere periode beoefent.

In feite zorgt yoga voor het vergroten van de longcapaciteit, het behouden van een gezond gewicht en het openhouden van de luchtwegen, wat leidt tot het minimaliseren van snurkproblemen.

Eenvoudige Remedies tegen Snurken

 • Probeer te ontstressen en te ontspannen.
 • Ruiken aan de geur van eucalyptus en pijnboombladeren.
 • Gorgelen met warm zout water voordat je naar bed gaat.
 • Thee zoals basilicum, groene thee, gotu kola is goed om de effecten van het probleem te minimaliseren.
 • 2-3 druppels olijfolie drinken is effectief.
 • Honing samen met warme citroensap innemen helpt.
 • Het drinken van een afkooksel van basilicum, gember, peper en kardemom is heilzaam.

Snurken Voorkomen

 • Haal diep adem
 • Stomen helpt om de geblokkeerde luchtwegen vrij te maken
 • Gebruik een verhoogd kussen
 • Slaap op je zij, vermijd slapen op je rug
 • Vermijd zware maaltijden. Stop met eten twee uur voor het slapen gaan
 • Vermijd het gebruik van alcohol en beperk de hoeveelheid drank
 • Roken verergert de aandoening; probeer het te vermijden
 • Vermijd het innemen van slaappillen
 • Het is raadzaam om de luchtwegen vrij te maken voordat je naar bed gaat
 • Probeer de lucht in je slaapkamer vochtig te houden met een luchtbevochtiger
 • Zingen of naar muziek luisteren is goed omdat het het stressniveau verlaagt
 • Citrusvruchten zijn aan te raden in zulke omstandigheden
 • Vermijd kalmerende middelen voor het slapengaan

Eetgewoonten

Voorzichtig zijn met je eetgewoonten kan helpen om snurken op afstand te houden. Mensen met een gevoelige of zwakke keel moeten zware maaltijden, zuivelproducten en cafeïne vermijden, minstens een paar uur voordat ze naar bed gaan.

Je kunt echter altijd kiezen voor plantaardige en biologische dranken zoals groene of zwarte thee met citroen en honing.

Kruiden- en organische thee samen met heilige basilicum, kruidnagel en peper staan erom bekend dat ze mucolytische en decongestieve eigenschappen hebben en helpen de neusholte vrij te maken.

Velen geloven dat zuivelproducten geen goede opties zijn tijdens verstopping. In zo’n geval kan het helpen om over te stappen op sojamelk.

Je moet er ook op letten wat je bij het avondeten eet – vermijd voedingsmiddelen die ontstekingen in het keelweefsel kunnen veroorzaken.

Vet en olieachtig voedsel moet je ook met mate eten. Overweeg om je maaltijden te koken in olijfolie in plaats van gewone olie en probeer af en toe rood vlees te vervangen door vis.

Al het bovenstaande in gedachten houden kan zeker helpen bij die verstoorde slaap en rumoerige nachten. Als ze een beetje helpen, overweeg dan om je symptomen op te schrijven en aarzel niet om meteen medische hulp in te schakelen.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie