Ga naar de inhoud

Leptine, Waarom dit Hormoon je dik maakt

Leptine

Leptine is een hormoon dat door je vetcellen wordt geproduceerd. Hij staat ook bekend als de ‘obesitas hormoon’, ‘vet hormoon’ of ‘honger hormoon’. Leptine werd in 1994 voor het eerst ontdekt bij muizen. Bij deze muizen waren de leptinereceptoren, dankzij een mutatie, niet werkzaam. Met als gevolg dat de muizen bleven eten zonder verzadigd te raken. Ook hun stofwisseling werd zuiniger. Deze muizen werden daarom aanzienlijk dikker dan de muizen met goed werkende leptinereceptoren.

Wat doet Leptine?

Het communiceert met je hersenen door aan te geven wanneer je verzadigd bent. Het reguleert je voedselinname op zo een manier. Hoe meer Leptine er in het bloed circuleert, hoe meer verzadigd men zich voelt.

Gebruik als afslankmiddel

Na de ontdekking van dit hormoon werd het meteen ingezet als afslankmiddel bij personen met obesitas. Echter zonder succes. Dankzij de moderne wetenschap weten we veel meer over de werking van Leptine en hoe het gebruikt kan worden bij gewichtsverlies tijdens de overgang.

Maakt Leptine je dik?

Leptine is een belangrijk hormoon voor personen die willen afslanken. Een afwijking in de receptoren van dit hormoon kan leiden tot obesitas. Te veel en te weinig van Leptine kan gewichtsproblemen veroorzaken. En dit gewicht krijg je daarna niet makkelijk eraf.

Bij te weinig Leptine wordt je stofwisseling ook trager waardoor het moeilijker wordt om af te vallen. Bij een teveel aan Leptine wordt je lichaam uiteindelijk ongevoelig voor dit hormoon. In alle twee gevallen ervaar je geen gevoel van verzadiging en is je verbranding vertraagd. Je moet dus gaan voor balans en dat kan lastig zijn. Balans krijg je door te letten op je voeding en door regelmatig te sporten.

De invloed van je voeding op je gevoeligheid voor Leptine

Het eten van veel koolhydraten maakt je minder gevoelig voor Leptine. Koolhydraten vind je in aardappelen, zetmeel  en bloem. In bewerkt voedsel bevatten de koolhydraten teveel suikers. Dit allemaal zorgt voor een verminderde gevoeligheid voor Leptine.

Gelukkig zijn er voedingsmiddelen die de gevoeligheid voor Leptine kunnen herstellen. Enkele voorbeelden hiervan zijn bladgroenten, mager vlees, vette vis en olijfolie.

Kan je Leptine gebruiken om af te vallen?

Het slimste is om een zorgvuldig dieetplan te maken. Leptine wordt door je vetcellen geproduceerd. Hoe meer vet, hoe meer Leptine. Maar meer Leptine betekent niet meteen dat je vanzelf zal afvallen. Zo werkt dit hormoon niet. Je lichaam raakt ongevoelig voor dit hormoon bij een teveel aan Leptine in je bloed. Je hongergevoel gaat niet weg en dit leidt tot obesitas. Je moet werken naar het bereiken van de juiste hormoonbalans.

Wat moet je doen om je Leptine gehalte in balans te brengen? Hieronder enkele tips:

  1. Maak gezonde voedingskeuzes. Eet veel verse groentes, fruit en vezels. Dit geeft een verzadigd gevoel.
  2. Neem omega-3 supplementen. Dit helpt de afgifte van Leptine reguleren.
  3. Doe aan cardio. Ja ook beweging verlaagt leptine-ongevoeligheid. Daar tegenover is teveel cardio ook niet zo slim, omdat je lichaam dan het stresshormoon cortisol aanmaakt. Dus neem de tijd voor een goed herstel.
  4. Slaap voldoende. Voor de meeste mensen wordt 7 tot 8 uur per nacht aangeraden. Leptine wordt geproduceerd terwijl je slaapt.
  5. Eet eiwitrijke voeding. Dit verhoogt de leptine-gevoeligheid en geeft een verzadigd gevoel.

Een Leptine dieet volgen

Er zijn een aantal voedingsplannen die Leptine gevoeligheid kunnen herstellen. Het belangrijkste is om gezond en vers voedsel te consumeren. Daarnaast dien je zo min mogelijk suiker te gebruiken.

Je hoeft geen streng dieet te volgen, zolang je je houdt aan de belangrijkste randvoorwaarden voor een Leptine dieet. Dus minder koolhydraten, suikers en zetmeel. Consumeer meer eiwitten en geef je lichaam de tijd om te ontslakken en herstellen. Het kan even duren voordat je lichaam gewend raakt aan een normale hormoon gehalte.