Home Algemene Gezondheid Kan Lysine Helpen Bij Het Genezen Van Een Koortslip?

Kan Lysine Helpen Bij Het Genezen Van Een Koortslip?

by Frans
Published: Last Updated on

Lysine is een essentieel aminozuur dat wordt verondersteld het lichaam te helpen bij de productie van infectiebestrijdende antilichamen, enzymen, hormonen en weefsels. Ook bekend als “L-lysine,” lysine supplementen worden aangeprezen als een natuurlijke remedie voor een aantal aandoeningen, waaronder koortslip (herpes simplex labialis), genitale herpes, en gordelroos.

Voorstanders beweren dat lysine-supplementen ook het immuunsysteem kunnen versterken, evenals hulp bij spierherstel. Sommige supplementen bevatten een combinatie van lysine en L-arginine, een ander essentieel aminozuur.

Gezondheidsvoordelen van Lysine

Lysine supplementen worden soms gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, waaronder:

  • Kankerzweren
  • Diabetes
  • Hoge triglyceriden niveaus
  • Verbeterde spierkracht en atletische prestaties
  • Doorligwonden
  • Schizofrenie

Tot nu toe is er niet genoeg klinisch bewijs om deze voordelen te ondersteunen.

Sommige studies suggereren echter dat lysine-supplementen veelbelovend zijn als behandeling voor bepaalde aandoeningen. Hier is een blik op een paar belangrijke studiebevindingen:

Koortslip

Sommige onderzoeken suggereren dat lysine supplementen de ernst en de duur van een koortslip kunnen verminderen door het herpes simplex virus niet te repliceren, echter een onderzoek in 2017 stelde dat er niet genoeg bewijs was om het gebruik ervan te ondersteunen ter voorkoming van koortslip uitbraken.

In onderzoeken wordt lysine meestal in doseringen van 1000-1248 mg per dag genomen. Sommige klinische onderzoeken suggereren echter dat lysine misschien niet helpt.

Een onderzoek uit 1984, gepubliceerd in Archives of Dermatology, onderzocht het gebruik van orale lysine-supplementen (400 mg, drie keer per dag) in een groep van 21 patiënten met een terugkerende herpes simplex-infectie, maar vond geen substantieel voordeel van een lysine behandeling voor preventie of behandeling.

Een analyse in 2015 van willekeurige gecontroleerde proeven met interventies voor de preventie van herpes simplex labialis leverde geen enkel bewijs op van de effectiviteit van lysine.

De toepassing van een lysine zalf is ook onderzocht voor herpes-simplexinfecties. In een onderzoek uit 2005 bij 30 patiënten ontdekten wetenschappers dat bij 40 procent van de deelnemers de koortslip wegtrok na drie dagen gebruik van een zalf op basis van lysine en zinkoxide (Super Lysine Plus + genaamd) die om de twee uur werd aangebracht. Tegen de zesde dag van de behandeling waren bij 87 procent van de patiënten de klachten van de koortslip verdwenen. Indien onbehandeld, kan een koortslip wel 21 dagen duren.

Angststoornissen

Voor een verslag dat in 2010 werd gepubliceerd, keken de onderzoekers naar 24 studies over het gebruik van voedingssupplementen bij de behandeling van angststoornissen. Samen met kava en passiebloem bleek een combinatie van L-lysine en L-arginine een van de meest effectieve supplementen voor het verlichten van angstgevoelens.

Osteoporose

Voorlopig onderzoek bij dieren suggereert dat lysine supplementen de opname van calcium in het lichaam kunnen verhogen en op hun beurt bescherming bieden tegen botverlies. Wetenschappers moeten echter nog bepalen of lysine supplementen kunnen helpen bij het voorkomen van osteoporose bij de mens.

Mogelijke Bijwerkingen

Lysine supplementen zijn mogelijk veilig voor de meeste mensen wanneer ze tot een jaar lang in de juiste dosering worden ingenomen of wanneer ze tot een jaar lang op de huid worden aangebracht. Bijwerkingen maagpijn en diarree.

Sommige mensen moeten het supplement vermijden. Er is niet genoeg bewijs om te weten of het veilig is voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Ook moeten mensen met een nierziekte, intolerantie voor lysinurische proteïne of osteoporose met hun zorgverlener gaan praten wanneer zij het supplement gaan gebruiken.

Dosering en Voorbereiding

Er zijn verschillende doseringen in onderzoek bestudeerd en tot nu toe is er geen gestandaardiseerde aanbevolen dosering van lysine dat plaatselijk of in supplementaire vorm kan worden gebruikt.

Voor koortslip is een orale dosis van 1000 mg per dag gedurende maximaal 12 maanden ingenomen, of 1000 mg drie keer per dag gedurende zes maanden. Voor de preventie van een koortslip is een dosis van 500-1248 mg per dag of 1000 mg driemaal daags gebruikt.

Doseringen die op de huid worden aangebracht variëren.

Waar moet je naar kijken?

De meeste mensen kunnen hun lysinegehalte verhogen door een evenwichtig dieet te volgen met eiwitrijke voedingsmiddelen (zoals noten, bonen, eieren en soja).

Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van lysine supplementen om een specifiek gezondheidsprobleem te behandelen of te voorkomen, zorg dan dat u eerst uw arts raadpleegt voordat u met uw supplementatieschema begint. Uw zorgverlener kan aanbevelingen doen over de dosering en het juiste gebruik.

Wanneer u een lysine supplement koopt (of welk ander voedingssupplement) raadt het National Institutes of Health (NIH) u aan om te kijken naar een Supplement Facts label op het product dat u koopt. Dit etiket bevat essentiële informatie, waaronder de hoeveelheid actieve ingrediënten per dosis, en informatie over andere toegevoegde ingrediënten.

Tot slot suggereert de organisatie dat u op zoek gaat naar een product dat een keurmerk van een derde partij bevat dat zorgt voor kwaliteitstesten. Deze organisaties zijn onder andere U.S. Pharmacopeia, ConsumerLab.com en NSF International. Een keurmerk van een van deze organisaties garandeert de veiligheid of effectiviteit van het product niet, maar geeft wel de zekerheid dat het product op de juiste manier is vervaardigd, de ingrediënten bevat die op het etiket staan vermeld en geen schadelijke hoeveelheden verontreinigende bestanddelen bevat.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie