Home Algemene Gezondheid Is Een Teveel Aan Eiwitten Schadelijk?

Is Een Teveel Aan Eiwitten Schadelijk?

by Frans Nieuwenhuis
teveel eiwitten schadelijk

Een van de belangrijkste tegenargumenten van een eiwitrijk- en koolhydraatarm dieet is dat er wordt beweerd dat te veel eiwitten gevaarlijk zijn voor de gezondheid. De theorie luidt dat wanneer er te veel eiwitten worden verbruikt, je lichaam niet in staat is om de eiwitten goed af te breken. Dat betekent dat het onnodig druk op de nieren kan geven hetgeen mogelijk kan leiden tot nierproblemen. Zijn deze beweringen juist?

Hogere inname van eiwitten beschermt eigenlijk je gezondheid

Als je kijkt naar de vele onderzoeken naar eiwitconsumptie zie je dat de meerderheid van de onderzoeken aantoont dat eiwitten daadwerkelijk bescherming bieden tegen nierziekte als ook tegen andere ziekten zoals osteoporose en hart- en vaatziekten.

Er is een aantal studies dat beweert dat een teveel aan eiwitten gezondheidsproblemen kan veroorzaken maar alleen als de persoon al nierproblemen heeft. Als iemand lijdt aan chronische nierziekte wordt een eiwitrijk dieet afgeraden.

Waarom nieren niet worden beschadigd door hoge eiwitconsumptie.

Als je geen problemen hebt met je nieren kan je nierziekte voorkomen door het verhogen van je eiwitinname. Denk er aan dat ondanks dat een eiwitrijk dieet bestaande nierproblemen kan verergeren, het niet hoeft te betekenen dat de eiwitten in eerste instantie de nierproblemen veroorzaakten.

In feite is de echte schuldige voor nierfalen niet het teveel aan eiwit maar diabetes en hoge bloeddruk. De ironie hier is dat beide gezondheidsproblemen kunnen worden voorkomen door een eiwitrijk dieet.

Hoe werken nieren?

Om te begrijpen hoe de nieren werken, moeten we eerst de manier bekijken waarop de nieren hun werk doen. De nieren zorgen voor verschillende functies in het lichaam.

  • Aanmaak van specifieke hormonen die andere lichaamsfuncties beïnvloeden.
  • In evenwicht houden van de bloed PH waarde ter voorkoming van een hoge zuurgraad of alkaliniteit.
  • Reguleren van zout- en waterniveaus in je bloedbaan.
  • Afvoeren van afvalstoffen in het bloed (filteren en afvoeren).

De gedachte is dus dat wanneer je veel eiwitten eet, de nieren harder moeten werken omdat ze afvalstoffen moeten filteren om het lichaam te kunnen ontdoen van de overtollige eiwitten.

Het is zo dat de nieren ervoor moeten zorgen genoeg eiwitten aan te kunnen en dat ze de afvalstoffen afvoeren die ontstaan door eiwit stofwisseling. Eiwitten zorgen ervoor dat de nieren gaan werken maar daar zijn ze voor. Het is hetzelfde idee als krachttraining voor je spieren. Je spieren zijn zodanig gebouwd om de druk die je uitoefent op je spieren aan te kunnen. Net als je nieren.

Gezondheidsvoordelen door proteïne

Nu je weet dat het eten van eiwitten geen kwaad doet, laten we eens kijken naar alle goede dingen die eiwitten voor je lichaam doen.

Eiwitten zorgen voor verzadigingsgevoel

Eiwitten helpen om overeten te voorkomen en verlaagt het risico op obesitas. Obesitas wordt direct gelinkt aan gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en diabetes (dit zijn de twee belangrijkste oorzaken van nierfalen).
Studies tonen ook aan dat mensen die hun eiwitconsumptie verhogen de veranderingen in hun eetpatroon langer volhouden.

Eiwitten versterken je gezondheid

Eiwitten kunnen zelfs osteoporose en andere skelet gezondheidsproblemen voorkomen. Wanneer je niet genoeg eiwitten verkrijgt vanuit je voeding, loop je het risico om in de toekomst botproblemen te krijgen.

Eiwitten leveren aminozuren die essentieel zijn voor de gezondheid

Aminozuren zijn letterlijk de bouwstenen die nodig zijn voor de groei en het herstel van spieren, huid, organen en haar. Je lichaam is voortdurend bezig om zichzelf te herstellen en aminozuren zijn essentieel om dit proces optimaal te kunnen laten functioneren. Als je niet genoeg aminozuren hebt, kan dat leiden tot afname van spiermassa, verhoogd risico op letsel, vermindering van de huidelasticiteit, broos haar en veel meer.

Eiwitten helpen spiermassa te ontwikkelen

Aminozuren helpen niet alleen je lichaam te herstellen maar ze zijn ook belangrijk voor het vergroten van spiermassa. Naarmate je ouder wordt, wordt het aanzienlijk moeilijker om spiermassa te behouden. Spiermassa wordt geassocieerd met een gezonder en langer leven. Om deze reden is het nog belangrijker om zoveel mogelijk eiwitten in je eetpatroon op te nemen naarmate je ouder wordt. En laten we niet vergeten dat het hebben van meer spiermassa het makkelijker maakt om lichaamsvet te verminderen en het voorkomt obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen.

Zoals je ziet, zijn er veel redenen waarom je je proteïne consumptie moet verhogen. Wees niet bang vanwege de valse beweringen over dat eiwitten je gezondheid kunnen schaden. Het is niet waar. Eiwitten zijn essentieel voor een sterk en gezond lichaam.

Het draait om balans

Dat gezegd hebbende, onthoud dat eiwitten slechts één van de drie belangrijke macronutriënt componenten zijn in een gezond en evenwichtig voedingspatroon. De sleutel tot elk dieet is ‘balans’. Je mag niet een van de drie macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten) elimineren of te veel consumeren. Zelfs als je een koolhydraatarm dieet volgt moet je genoeg groenten en fruit opnemen in je dieet.

Als geheugensteuntje volgt hieronder een koolhydraten uitsplitsing;

  • Koolhydraten = glucose/suiker
  • Teveel glucose = suiker = vet

Vaak denken mensen dat een koolhydraatarm dieet en een eiwitrijk dieet hetzelfde zijn. Dat is zeker niet het geval. Het zou in feite niet eens een koolhydraatarm dieet genoemd kunnen worden omdat je nog steeds genoeg groenten en fruit kunt eten.

Als je je koolhydraat inname zou tellen, weet je dat het koolhydraatcomponent van groenten zeer laag is dus je kunt een grote hoeveelheid groenten eten zonder het limiet van je koolhydraten te overschrijden. Aan de andere kant, door het eten van een stuk brood kan je gemakkelijk je koolhydraatlimiet overschrijden omdat het koolhydraatcomponent van brood vele malen hoger is. Het soort koolhydraat bevattende voeding dat je eet, bepaalt je inname van koolhydraten.

Hier volgen de soorten koolhydraten:

  • Groenten = laag koolhydraatgehalte
  • Fruit = matig tot hoog koolhydraatgehalte
  • Zetmeel – hoog tot zeer hoog

Conclusie; zolang je een gezonde portie van eiwitten en vetten samen met de juiste soort koolhydraten neemt, ben je in staat om een gezonde balans in je dieet te houden met weinig koolhydraten.

Related Articles