Home Algemene Gezondheid Verhoogt Ashwagandha Het Testosterongehalte?

Verhoogt Ashwagandha Het Testosterongehalte?

by Frans

Ashwagandha zou het testosteron aanzienlijk verhogen. Het is een kruidenextract waarvan de associatie met gezondheid, waaronder testosteron, eeuwen teruggaat, waardoor het in verschillende delen van het land een alternatief medicijn is geworden. Ik bespreek nu al een hele tijd testosteron boosters en ik heb Ashwagandha gezien als een van de actieve ingrediënten in de meeste top testosteron boosters. Dus hoe verhoogt Ashwagandha het testosteron en wat is de wetenschap erachter? Of zou het gewoon een commerciële truc kunnen zijn?

Laten we er meer over te weten komen.

Belangrijke Punten

  • Ashwagandha speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van de testosteronregulatie.
  • Er zijn wetenschappelijke gegevens die de invloed op testosteron ondersteunen.
  • Ashwagandha stimuleert de afgifte van luteïniserend hormoon (LH), dat testosteron verhoogt.
  • Het beschermt testiculaire cellen tegen oxidatieve schade, wat cruciaal is voor de gezondheid van testosteron.
  • Ashwagandha bevordert spierherstel, vermindert stress en verbetert de cognitieve functie.

Wat is Ashwagandha en Hoe Werkt Het?

Wat is Ashwagandha en Hoe Werkt Het?Ashwagandha (of Withania somnifera), in de volksmond ook wel winterkers, Indiase ginseng, etc. genoemd, is een overblijvend kruid dat zijn wortels heeft in het Indiase subcontinent. Door de onberispelijke gezondheidsvoordelen is het al eeuwenlang een belangrijk ingrediënt in traditionele behandelingen zoals de Ayurvedische praktijk. Pas de laatste jaren hebben wetenschappelijk onderzoek en klinische proeven dit kruid in een modern jasje gestoken.

Ashwagandha wordt beschouwd als een wondermiddel in traditionele behandelingen omdat het stress vermindert, de cognitieve functie verbetert, de immuniteit ondersteunt, energie en vitaliteit verhoogt en de bloedsuikerspiegel reguleert. Algemeen geclassificeerd als een adaptogeen ingrediënt, is de primaire functie het verminderen van het stresshormoon cortisol en de effecten daarvan op het lichaam en de geest.

Maar dat is niet alles, naast vele andere gezondheidsvoordelen zou Ashwagandha ook het testosteronniveau bij mannen verhogen. Dit is de reden waarom het veel fabrikanten van supplementen heeft aangetrokken – om er vandaag de dag de vruchten van te plukken. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals poeders, capsules en zelfs thee.

Hoe Verhoogt Ashwagandha het Testosteron?

Ik heb onderzocht hoe ashwagandha het lichaam en testosteron op verschillende manieren beïnvloedt, gezien de hype die het de afgelopen jaren heeft gekregen, en ik heb een aantal interessante gegevens gevonden die een solide verband laten zien tussen ashwagandha en testosteron.

Uit onderzoek is gebleken dat ashwagandha een aanzienlijk effect heeft op het luteïniserend hormoon (LH) dat in de hypofyse wordt geproduceerd. LH is een sleutelfactor die verantwoordelijk is voor het op gang brengen van de productie van testosteron, en zorgt zo voor verschillende reproductieve voordelen bij mannen. Hogere concentraties Luteïniserend Hormoon leiden tot meer aanmaak van testosteron, wat belangrijk is voor mannen.

Ashwagandha is rijk aan antioxidanten die het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress en afbraak van cellen in het lichaam, waaronder de testikels waar de productie en synthese van testosteron plaatsvindt. Dit beïnvloedt op zijn beurt een gezonde afgifte van testosteron.

Het is belangrijk om op te merken dat onderzoekers de invloed van Ashwagandha in relatie tot testosteron nog aan het onderzoeken zijn. Maar de onderzoeken en gegevens die ik heb gevonden tijdens het onderzoeken van dit onderwerp zijn eigenlijk substantieel genoeg om de positieve invloed van het ingrediënt op testosteron vast te stellen.

Wetenschappelijk Bewijs Hoe Ashwagandha Testosteron Verhoogt

Zoals hierboven vermeld, is er veel meer onderzoek nodig om het exacte principe te begrijpen van hoe ashwagandha werkt om testosteron te verhogen. Er zijn echter wel wat concrete wetenschappelijke gegevens die laten zien op welke verschillende manieren dit ingrediënt zou kunnen werken:

Ik kwam een onderzoek uit 2019 tegen waaruit bleek dat ashwagandha supplementatie in staat was om dehydroepiandrosteron (DHEA) niveaus met 18% te verhogen, samen met een 14,7% grotere toename van testosteron bij proefpersonen. Dit bewijst dat dit kruid veelbelovende resultaten kan opleveren bij de behandeling van een tekort aan testosteron.

Een ander experiment werd uitgevoerd met 57 jonge mannen tussen de 18 en 50 jaar, waarbij de proefpersonen consequent tweemaal daags ashwagandha extract kregen gedurende 8 weken. Het onderzoek concludeerde dat er een significante verbetering was in spiertoename en spierkracht, en zelfs een sneller herstel van spierweefsel. Deze aspecten spelen een cruciale rol bij de testosteronsynthese.

De resultaten van een ander onderzoek leveren duidelijk bewijs dat Ashwagandha een effectief adaptogeen is en stress en angst bestrijdt, wat belangrijk is voor het verbeteren van de testosteronproductie. Chronische stress of een hoog stressniveau kan de testosteronsynthese remmen door de mitochondriale cellen te beschadigen, wat leidt tot een tekort. Afgezien hiervan blijkt dit Ayurvedische kruid ook de testosteron biomarkers te ondersteunen door seksuele functies te behandelen en de seksuele prestaties en de gezondheid van sperma te verbeteren.

Hoewel alle bovenstaande gegevens aantonen dat ashwagandha een veelbelovende invloed kan hebben op testosteron, vraag je je misschien af bij hoeveel doses van dit ingrediënt de resultaten daadwerkelijk zichtbaar zullen zijn. De meeste onderzoeken die ik heb bekeken, gebruikten een dosering van 300 tot 500 mg. Sommige van de top testosteron boosters zoals Testosil of Testolan hebben vergelijkbare concentraties als de klinische onderzoeken. Maar eerlijk gezegd is er nergens een officiële aanbeveling te vinden over hoeveel Ashwagandha precies gebruikt moet worden, dus het is altijd beter om een arts te raadplegen voordat je het gaat gebruiken.

Andere Voordelen van Ashwagandha voor de Gezondheid

Ashwagandha is een veelzijdig kruid met een aantal voordelen voor de gezondheid. Sommige daarvan kunnen ook direct of indirect van invloed zijn op de testosteronproductie. Hier zijn enkele van de gezondheidsvoordelen die je van dit kruid kunt verwachten:

Verbetert de cognitieve functie: Een van de belangrijkste voordelen van ashwagandha is het vermogen om mentale vermoeidheid te elimineren en het geheugen en de concentratie te verbeteren. Verbeterde focus kan je helpen om harder te trainen en meer tijd te besteden aan je training, wat op zijn beurt de testosteronproductie positief beïnvloedt.

Verminderen van stress en angst: Zoals eerder vermeld, verbetert Ashwagandha het vermogen van het lichaam om stress en angst te beheersen, wat leidt tot algehele gezondheid en welzijn. Stressvermindering bevordert ook een betere slaap, wat gunstig is voor de testosteronrespons.

Verhoogt de vitaliteit en prestaties van mannen: Energie en vitaliteit nemen af naarmate mannen ouder worden. Ashwagandha keert leeftijdsgerelateerde vermoeidheid om en herstelt energie en uithoudingsvermogen, wat vervolgens de atletische prestaties verbetert.

Reguleert de bloedsuikerspiegel: Studies hebben aangetoond dat ashwagandha de potentie heeft om de bloedsuikerspiegel en vetopname in het lichaam te regelen. Dit kan chronische gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes type 2 en zelfs hartaandoeningen voorkomen.

Conclusie

Dus het simpele antwoord op de vraag – verhoogt ashwagandha het testosteron – is – ja dat doet het. Alle onderzoeken die hebben gekeken naar de relatie tussen ashwagandha en testosteron wijzen op een positief verband tussen de twee. Er zijn ook geen meldingen van bijwerkingen van dit ingrediënt wanneer het als supplement wordt ingenomen, wat bewijst waarom het een belangrijke plaats inneemt in de wereld van de traditionele geneeskunde en vandaag de dag wordt beschouwd als therapeutisch waardevol. Ashwagandha maakt deel uit van verschillende testosteron boosters die bewezen hebben zeer effectief en veilig te zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie

Privacy & Cookies Policy